Co często psuje się w ekspresie?

Każdy ekspres w wyniku nieodpowiedniego użytkowania czy zużycia materiałów po pewnym czasie ma prawo ulec awarii. Warto mieć to na uwadze, jeśli chcemy, aby nasze urządzenie cechowało się długą żywotnością oraz nienagannym stanem technicznym przez dłuższy czas. Co najczęściej psuje się w ekspresie? Sprawdź, czytając nasz poniższy artykuł.

Zatkany przewód zaparzający

Często w ekspresach dochodzi do sytuacji, gdzie oczekując na przygotowanie napoju, nie pojawia się w filiżance. Zazwyczaj przyczyną stanowi zatkany element zaparzający. Zmielona już kawa najczęściej przedostaje się w szczeliny urządzenia, gdzie może bardzo łatwo zablokować niektóre elementy ekspresu do kawy. Mowa zazwyczaj o dźwigni zaparzacza. W takiej sytuacji musi zwrócić uwagę na cały element zaparzający, a w ekspresach przelewowych na łączenie z dzbankiem na gotowy napar. Zanieczyszczenia mogą zatem przyczynić się do braku kawy, a jednocześnie sprawić duży problemu.

Gdy już mowa o zatkanym elemencie zaparzającym, to warto wspomnieć również o takiej samej sytuacji w przypadku zatkanej dyszy czy systemu mlecznego, przez co urządzenie nie spienia dobrze mleka. Zazwyczaj związane jest to z tego, że cały układ został mocno zanieczyszczony. Dlatego ważne jest, aby po przygotowaniu sobie mlecznej kawy dokładnie wyczyścić cały system mleczny.

Uszkodzona elektronika

W przypadku elektronicznych urządzeń często dochodzi do różnych uszkodzeń, a najgorszym wrogiem może być jedynie woda. Podobnie jest w ekspresach do kawy. W sytuacji, gdy woda przedostanie się do wnętrza urządzenie, jest bardzo prawdopodobne, że niektóre funkcje przestaną działać, jak należy. Oznaczać to będzie, że nie będziemy mogli korzystać z urządzenia, ponieważ może dojść do zwarcia lub poważnych uszkodzeń elektrycznych. To właśnie zalanie urządzenia jest najczęstszym powodem zwarcia.

Rozwiązać ten problem może dokładne czyszczenie ekspresu do kawy, a następnie jego wysuszenie. Jeśli to nie zadziała – konieczna będzie naprawa w profesjonalnym serwisie lub wymiana elektrycznych części na nowe.

Kamień i osad w ekspresie

Brud, kamień i osad to jednak z największych nieprzyjaciół praktycznie każdego urządzenia, w tym również ekspresu do kawy. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że sama jakość wody może mieć wpływ na przyrządzaną kawę oraz następnie jakość urządzenia. Woda zawiera duże ilości różnych składników mineralnych, przez co korzystanie z wody z kranu prowadzi do powstania kamienia oraz osadu w ekspresie. Dlatego dużo mówi się o tym, aby do przygotowania kawy czy nawet herbaty używać przefiltrowanej wody (np. za pomocą specjalnego dzbanka). Jeśli jednak używamy wody prosto z kranu, musimy liczyć się z tym, że należy go odpowiednio często czyścić, aby kamień, osad i brud nie prowadził do zatkania niektórych elementów.

 

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
27, 2021

Ekspres ciśnieniowy do domu – na co zwrócić uwagę?

Aby móc wypić cappuccino czy espresso w zaciszu domowym, niezbędny będzie dobry ekspres do kawy, najlepiej ciśnieniowy. W przypadku automatycznego...
07, 2021

Najważniejszy element w ekspresie – jak dbać o blok zaparzający

Podstawową funkcją ekspresu jest przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy w domu, bez konieczności wyjścia do kawiarni. Czy zastanawiałeś się kiedyś...
04, 2021

Jaki wybrać używany ekspres do kawy?

Zakup ekspresu nie musi wcale wiązać się z dużymi kosztami i nabyciem jedynie drogiego modelu urządzenia. Dużą popularnością cieszą się...
28, 2020

Ekspres nie spienia mleka – co robić?

Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna słabiej spieniać mleko co widoczne jest gołym okiem. Objawy...
28, 2020

Czy są ekspresy, które się nie psują?

W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy,...
28, 2020

Kawa po irlandzku – rozgrzewający kawowy drink

Wymyślony naprędce przepis na rozgrzewającą kawę zaserwowaną w irlandzkim porcie lotniczym szybko się rozprzestrzenił. Dziś tak przygotowany napój można zamówić...
28, 2020

Młynek do kawy – udarowy czy żarnowy?

Ekspresy automatyczne różnią się właśnie tym od ekspresów kolbowych, że posiadają wbudowany młynek do kawy, który mieli ziarna przed zaparzeniem...
26, 2020

Saeco Xelsis – lusksuowe ekspresy do kawy

Kawa — dla wielu z nas nieodzowny element codzienności, pobudzający zmysły, o zniewalającym aromacie. Dla każdego z nas idealna kawa...