Ekspres do kawy to urządzenie, które musi być szybkie i łatwe w obsłudze. Niekiedy zapominamy również o jego odpowiedniej pielęgnacji i czyszczeniu danych elementów, a wydłuża to żywotność urządzenia. W poniższym artykule przedstawiamy kilka wskazówek na ten temat.
Filtr wody – ważny element w ekspresie
Zapobiega powstaniu kamienia oraz osadu, a także usuwa wszelkiego rodzaju bakterie. Regularnie wymieniany z pewnością zapewni odpowiedni oraz na najwyższym poziomie smak kawy. Umieszczony oczywiście w zbiorniku na wodę. Wydłuża żywotność urządzenia i sprawia, że smak kawy jest zdecydowanie lepszy. Sama woda odgrywa istotną rolę, ponieważ powinna być wymieniana regularnie po każdym dniu użytkowania. Pozwoli zachować to odpowiednią świeżość i dana ilość osadu nie będzie zbyt nadmiernie gromadzona. Najlepszej jakości woda przyczynia się również do lepszego smaku naszej ulubionej kawy. Z pewnością będzie ona aromatyczna i zyska wiele walorów smakowych. Istotna jest wymiana filtra i samej wody codziennie, jeśli ekspres znajduje się w biurze. O tyle jest to ważne ze względu na wysoką wydajność urządzenia w tych warunkach.
Czyszczenie urządzenia
Ekspres do kawy, który jest użytkowany w biurze, powinien być regularnie czyszczony. Pod uwagę musimy brać szczególnie elementy, które są narażone na zbieranie się osadu oraz kamienia. Mowa o zbiornikach na wodę, fusy, blok zaparzania, tackę ociekową oraz dysze spieniającą, jak i sam spieniacz. Oczywiście wiele z najnowszych modeli ma funkcję samooczyszczania, gdzie dostaniemy odpowiedni komunikat, aby urochomić taką funkcję. Jednak to nie w zupełności wystarcza. Niekiedy musimy również sami wyczyścić dane elementy. Szczególnie zwracajmy uwagę na systemy spieniające – mleko nie ulegnie fermentacji oraz nie zaschnie. Pozwoli to uzyskać gęstą oraz przyjemną piankę w ulubionych mlecznych wariantach kawy. Ułatwić to zadanie mogą specjalnie środki czyszczące, np. tabletki lub płyny, które rozpuszczają pozostałości po kawie, wodzie czy mleku. Pozwala ona na oczyszczenie części wewnątrz ekspresu wraz jego konserwacją. Ważną kwestią jest również odkamienianie. Pozwoli to na pozbycie się resztek osadu oraz kamienia. Ekspresy do biura wymagają zdecydowanie większej dbałości o każdy element urządzenia.
freepik.com
Ekspres ciśnieniowy do domu – na co zwrócić uwagę?
Najważniejszy element w ekspresie – jak dbać o blok zaparzający
Jaki wybrać używany ekspres do kawy?
Ekspres nie spienia mleka – co robić?
Czy są ekspresy, które się nie psują?
Kawa po irlandzku – rozgrzewający kawowy drink
Młynek do kawy – udarowy czy żarnowy?
Saeco Xelsis – lusksuowe ekspresy do kawy