Ekspres do biura – jak zadbać o niego?

Ekspres do kawy to urządzenie, które musi być szybkie i łatwe w obsłudze. Niekiedy zapominamy również o jego odpowiedniej pielęgnacji i czyszczeniu danych elementów, a wydłuża to żywotność urządzenia. W poniższym artykule przedstawiamy kilka wskazówek na ten temat.

Filtr wody – ważny element w ekspresie

Zapobiega powstaniu kamienia oraz osadu, a także usuwa wszelkiego rodzaju bakterie. Regularnie wymieniany z pewnością zapewni odpowiedni oraz na najwyższym poziomie smak kawy. Umieszczony oczywiście w zbiorniku na wodę. Wydłuża żywotność urządzenia i sprawia, że smak kawy jest zdecydowanie lepszy. Sama woda odgrywa istotną rolę, ponieważ powinna być wymieniana regularnie po każdym dniu użytkowania. Pozwoli zachować to odpowiednią świeżość i dana ilość osadu nie będzie zbyt nadmiernie gromadzona. Najlepszej jakości woda przyczynia się również do lepszego smaku naszej ulubionej kawy. Z pewnością będzie ona aromatyczna i zyska wiele walorów smakowych. Istotna jest wymiana filtra i samej wody codziennie, jeśli ekspres znajduje się w biurze. O tyle jest to ważne ze względu na wysoką wydajność urządzenia w tych warunkach.

Czyszczenie urządzenia

Ekspres do kawy, który jest użytkowany w biurze, powinien być regularnie czyszczony. Pod uwagę musimy brać szczególnie elementy, które są narażone na zbieranie się osadu oraz kamienia. Mowa o zbiornikach na wodę, fusy, blok zaparzania, tackę ociekową oraz dysze spieniającą, jak i sam spieniacz. Oczywiście wiele z najnowszych modeli ma funkcję samooczyszczania, gdzie dostaniemy odpowiedni komunikat, aby urochomić taką funkcję. Jednak to nie w zupełności wystarcza. Niekiedy musimy również sami wyczyścić dane elementy.  Szczególnie zwracajmy uwagę na systemy spieniające – mleko nie ulegnie fermentacji oraz nie zaschnie. Pozwoli to uzyskać gęstą oraz przyjemną piankę w ulubionych mlecznych wariantach kawy. Ułatwić to zadanie mogą specjalnie środki czyszczące, np. tabletki lub płyny, które rozpuszczają pozostałości po kawie, wodzie czy mleku. Pozwala ona na oczyszczenie części wewnątrz ekspresu wraz jego konserwacją. Ważną kwestią jest również odkamienianie. Pozwoli to na pozbycie się resztek osadu oraz kamienia. Ekspresy do biura wymagają zdecydowanie większej dbałości o każdy element urządzenia.

 

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
27, 2021

Ekspres ciśnieniowy do domu – na co zwrócić uwagę?

Aby móc wypić cappuccino czy espresso w zaciszu domowym, niezbędny będzie dobry ekspres do kawy, najlepiej ciśnieniowy. W przypadku automatycznego...
07, 2021

Najważniejszy element w ekspresie – jak dbać o blok zaparzający

Podstawową funkcją ekspresu jest przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy w domu, bez konieczności wyjścia do kawiarni. Czy zastanawiałeś się kiedyś...
04, 2021

Jaki wybrać używany ekspres do kawy?

Zakup ekspresu nie musi wcale wiązać się z dużymi kosztami i nabyciem jedynie drogiego modelu urządzenia. Dużą popularnością cieszą się...
28, 2020

Ekspres nie spienia mleka – co robić?

Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna słabiej spieniać mleko co widoczne jest gołym okiem. Objawy...
28, 2020

Czy są ekspresy, które się nie psują?

W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy,...
28, 2020

Kawa po irlandzku – rozgrzewający kawowy drink

Wymyślony naprędce przepis na rozgrzewającą kawę zaserwowaną w irlandzkim porcie lotniczym szybko się rozprzestrzenił. Dziś tak przygotowany napój można zamówić...
28, 2020

Młynek do kawy – udarowy czy żarnowy?

Ekspresy automatyczne różnią się właśnie tym od ekspresów kolbowych, że posiadają wbudowany młynek do kawy, który mieli ziarna przed zaparzeniem...
26, 2020

Saeco Xelsis – lusksuowe ekspresy do kawy

Kawa — dla wielu z nas nieodzowny element codzienności, pobudzający zmysły, o zniewalającym aromacie. Dla każdego z nas idealna kawa...