Ekspres kolbowy – czy warto go mieć?

Ekspres to ostatnio najczęściej wybierane urządzenie do domu lub firmy. Stają się one popularne wśród miłośników kawy,  którzy cenią sobie charakterystyczny aromat oraz smak. Jeśli mamy codziennie frajdę z robienia jej, to warto zaopatrzyć się w ekspres kolbowy.

Dla kogo idealny?

Przede wszystkim dla tych, którzy cenią sobie zwykłą espresso oraz lubią przyrządzać kawowe napoje. Mowa tutaj o mlecznych wariantach: cappuccino czy latte. Oczywiście musimy pamiętać, że zrobienie idealnej kawy w ekspresie kolbowym wymaga więcej czasu niż przy tym automatycznym. Jednak co za tym idzie, przygotowana kawa jest bardziej aromatyczna i zdecydowanie lepsza.

Charakterystyka ekspresu

Gdy już zdecydujemy, że chcemy mieć w swojej kuchni to urządzenie, musimy najpierw zapoznać się z paroma kwestiami. Pierwsza z nich tyczy się młynka. Niektóre z modeli ekspresu kolbowego posiadają wbudowany młynek, jednak nie wszystkie. Wtedy ważne jest, aby zaopatrzyć się taki osobny. Drugą istotną sprawą jest dysza do spieniania mleka i tutaj jeśli oprócz espresso lubimy mleczne kawy to warto, aby w naszym ekspresie znalazł się taki element. Oczywiście pamiętajmy, że proces zrobienia takiego napoju będzie znacznie dłuższy. Jeśli zapragniemy zrobić sobie latte, to najpierw będziemy musieli zaparzyć espresso, potem spienić mleko i na końcu połączyć je ze wcześniej zrobioną czarną kawą. Gdy już chcemy zapoznać się z techniczną stroną, należy wybrać taki ekspres, którego pompa posiada ciśnienie co najmniej 9 bar – idealne dla przyrządzenia espresso. Ponadto oprócz młynka i dyszy ważny jest zbiornik na wodę, ponieważ nie może być ani za mały, ani za duży. O proces grzewczy dba najczęściej bojler, który odpowiedzialny jest za odpowiednią temperaturę wody, która podgrzewana jest za pomocą grzałki. Zbiornik powinien być taki, który jest przystosowany do naszego ekspresu, ponieważ nie chcielibyśmy, aby zabrakło nam wody podczas robienia naszej ulubionej kawy. Kolba za to posiada sito, do którego wsypujemy zmieloną kawę (oczywiście najlepszym wyborem będzie ta ziarnista, zmielona wcześniej w młynku). Pamiętajmy także o najważniejszej kwestii – czystość naszego ekspresu do kawy, które będzie zajmowało większą ilość czasu niż w ekspresach automatycznych, ale pozwoli na to, że nasz ekspres wytrzyma z nami długie lata.

 

 

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
27, 2021

Ekspres ciśnieniowy do domu – na co zwrócić uwagę?

Aby móc wypić cappuccino czy espresso w zaciszu domowym, niezbędny będzie dobry ekspres do kawy, najlepiej ciśnieniowy. W przypadku automatycznego...
07, 2021

Najważniejszy element w ekspresie – jak dbać o blok zaparzający

Podstawową funkcją ekspresu jest przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy w domu, bez konieczności wyjścia do kawiarni. Czy zastanawiałeś się kiedyś...
04, 2021

Jaki wybrać używany ekspres do kawy?

Zakup ekspresu nie musi wcale wiązać się z dużymi kosztami i nabyciem jedynie drogiego modelu urządzenia. Dużą popularnością cieszą się...
28, 2020

Ekspres nie spienia mleka – co robić?

Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna słabiej spieniać mleko co widoczne jest gołym okiem. Objawy...
28, 2020

Czy są ekspresy, które się nie psują?

W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy,...
28, 2020

Kawa po irlandzku – rozgrzewający kawowy drink

Wymyślony naprędce przepis na rozgrzewającą kawę zaserwowaną w irlandzkim porcie lotniczym szybko się rozprzestrzenił. Dziś tak przygotowany napój można zamówić...
28, 2020

Młynek do kawy – udarowy czy żarnowy?

Ekspresy automatyczne różnią się właśnie tym od ekspresów kolbowych, że posiadają wbudowany młynek do kawy, który mieli ziarna przed zaparzeniem...
26, 2020

Saeco Xelsis – lusksuowe ekspresy do kawy

Kawa — dla wielu z nas nieodzowny element codzienności, pobudzający zmysły, o zniewalającym aromacie. Dla każdego z nas idealna kawa...