Ekspres nie spienia mleka – co robić?

Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna słabiej spieniać mleko co widoczne jest gołym okiem. Objawy takie jak : „plucie” mlekiem bądź sączące się gorące mleko świadczą o problemie z układem mlecznym bądź samym spieniaczem.  Poniżej najczęstrze problemy, które towarzyszą przy spienianiu mleka.

Zakamieniona grzałka/ bojler

Jeżeli nie odkamieniamy na czas ekspresu bądź wcale , wtedy zaś nie unikniony jest problem ze spienianiem mleka.  Kamień osadza się na grzałce bądź bojlerze, robiąc za izolator, który blokuje przepływ ciepła do wody. Bojler czy też grzałka nagrzewa się do odpowiedniej temperatury, która jest kontrolowana przez czujnik temperatury NTC, który zamocowany jest na zewnątrz ściany grzejnej. 

Bojler nagrzeje zewnętrzną  stronę  do zadanej temperatury, ale nie będzie już  w stanie nagrzać bojlera wewnątrz, aby wytworzyć odpowiednie ciśnienie do spieniania mleka. Dlatego ważne jest to, aby systematycznie odkamieniać ekspres i co najważniejsze odpowiednimi środkami.  Zakazane jest odkamienianie ekspresów kwaskiem cytrynowym czy też octem.  Te 2 specyfiki w jakiś sposób radzą sobie z kamieniem, ale tylko i wyłącznie w urządzeniach z otwartym elementem grzejnym takim jak np. czajnik, żelazko itp. 

Stosowanie kwasku cytrynowego czy też octu zabronione jest w ekspresach ze względu na to, iż te 2 produkty  odklejają kamień od powierzchni i w bardzo długim czasie rozpuszczają go. 

W ekspresie występują bardzo małe przekroje przepływu wody, które poprzez długie Rozpuszczenie się kamienia mogą spowodować zaczopowanie króćców, zaworów itp. co w ostateczności skończy się wizytą w serwisie. (Sprawdź: Nivona serwis)

Zabrudzony spieniacz

Bardzo często zdarza się ,że klienci nie dbają o higienę układu mlecznego. Bardzo ważne jest czyszczenie spieniacza, automatyczne jak i ręczne. Niestety ekspresy z systemami czyszczenia układu mlecznego nie są w stanie nam wyczyścić spieniacza w 100 %. Ważne jest aby taki spieniacz w miarę możliwości rozebrać na części pierwsze i co jakiś  czas ( w zależności od użytkowania) zamoczyć w rozworze wody i płynu na ok. 2-3 h w celu oczyszczenia.

Zużyte uszczelnienia

Spieniacz automatyczny Cappuccinatore jest najbardziej czuły na mikro rozszczelnienia. Po dłuższym czasie użytkowania, uszczelnienia króćców jak i pojemników zużywają się poprzez wycieranie. Niestety spieniacze nie są wykonane z niezniszczalnego materiału i też po dłuższym użytkowaniu wycierają się bądź poprzez temperaturę gubią swoje parametry gabarytowe.

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
27, 2021

Ekspres ciśnieniowy do domu – na co zwrócić uwagę?

Aby móc wypić cappuccino czy espresso w zaciszu domowym, niezbędny będzie dobry ekspres do kawy, najlepiej ciśnieniowy. W przypadku automatycznego...
07, 2021

Najważniejszy element w ekspresie – jak dbać o blok zaparzający

Podstawową funkcją ekspresu jest przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy w domu, bez konieczności wyjścia do kawiarni. Czy zastanawiałeś się kiedyś...
04, 2021

Jaki wybrać używany ekspres do kawy?

Zakup ekspresu nie musi wcale wiązać się z dużymi kosztami i nabyciem jedynie drogiego modelu urządzenia. Dużą popularnością cieszą się...
28, 2020

Ekspres nie spienia mleka – co robić?

Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna słabiej spieniać mleko co widoczne jest gołym okiem. Objawy...
28, 2020

Czy są ekspresy, które się nie psują?

W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy,...
28, 2020

Kawa po irlandzku – rozgrzewający kawowy drink

Wymyślony naprędce przepis na rozgrzewającą kawę zaserwowaną w irlandzkim porcie lotniczym szybko się rozprzestrzenił. Dziś tak przygotowany napój można zamówić...
28, 2020

Młynek do kawy – udarowy czy żarnowy?

Ekspresy automatyczne różnią się właśnie tym od ekspresów kolbowych, że posiadają wbudowany młynek do kawy, który mieli ziarna przed zaparzeniem...
26, 2020

Saeco Xelsis – lusksuowe ekspresy do kawy

Kawa — dla wielu z nas nieodzowny element codzienności, pobudzający zmysły, o zniewalającym aromacie. Dla każdego z nas idealna kawa...