Idealna kawa do ekspresu – jaką wybrać?

Wszystkie odpowiednie parametry przyczyniają się do przyrządzenia ulubionego kawowego napoju. W tym również gatunek kawy jest ważny – wpływa na smak, ale i aromat. W dodatku warto zwrócić uwagę także na temperaturę parzenia, czy rodzaj lub datę wypalania. Te czynniki pozwolą nam przygotować idealny napój. Jaka kawa będzie najlepsza?

Smak kawy

W przypadku posiadania ekspresu do kawy wpływ nie tylko ma rodzaj ziarna albo sposób mielenia. To również czas kontaktu z gorącą wodą. Im krótszy, tym lepszy – napój będzie o wiele smaczniejszy. Temperatura wody jest ważnym czynnikiem. Optymalna do przygotowania kawowego napoju to około 90 stopni Celsjusza. Zbyt niska sprawi, że kawa nie będzie do końca zaparzona i straci swój smak. Warto wspomnieć o samym ciśnieniu ekspresu. Stanowi to klucz do przyrządzenia naszej ulubionej kawy. Do popularnego espresso potrzeba 9 barów, a w przypadku innych rodzajów, np. latte czy cappuccino to już zdecydowanie wyższe ciśnienie – wpływa ono na aromat kawy. Wśród rodzajów kawy zazwyczaj cenimy sobie ziarnistą wersję kawy. Mielona w opakowaniach traci wszystkie swoje właściwości i walory. W dodatku zwróćmy uwagę na sam jej gatunek (najczęściej arabika i robusta), a także na datę wypalania i ważności. Przyjmuję się, że kawę powinno spożyć się do 3 miesięcy po zbiorach.

Kawa do ekspresu – jaka?

Ekspresy do kawy to funkcjonalne oraz użytkowaniu urządzenia, dlatego nie powinniśmy mieć problemów z ich korzystaniem. W ekspresach ciśnieniowych oraz automatycznych najczęściej wybiera się kawy o ciemnobrązowej barwie. Dają intensywny, mocny oraz bogaty smak, a zarazem aromat. Z kolei rzadziej wykorzystuje się jaśniejsze gatunki ziaren w ekspresach. Zdecydowanie bardziej delikatne oraz pozbawione wyraźnego smaku. Dlatego chętniej wybierane są ciemne ziarna. W dodatku o różnej smakowej nucie. Wiele sklepów oferuje nam mieszkanki kaw z różną nutą (czekoladową, orzechową itp.) oraz aromatem. Pamiętaj, aby dostosować nasze urządzenie pod względem temperatury wody, ciśnienia oraz mocy. Wówczas ułatwi nam to przyrządzenie ulubionego napoju.

 

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
27, 2021

Ekspres ciśnieniowy do domu – na co zwrócić uwagę?

Aby móc wypić cappuccino czy espresso w zaciszu domowym, niezbędny będzie dobry ekspres do kawy, najlepiej ciśnieniowy. W przypadku automatycznego...
07, 2021

Najważniejszy element w ekspresie – jak dbać o blok zaparzający

Podstawową funkcją ekspresu jest przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy w domu, bez konieczności wyjścia do kawiarni. Czy zastanawiałeś się kiedyś...
04, 2021

Jaki wybrać używany ekspres do kawy?

Zakup ekspresu nie musi wcale wiązać się z dużymi kosztami i nabyciem jedynie drogiego modelu urządzenia. Dużą popularnością cieszą się...
28, 2020

Ekspres nie spienia mleka – co robić?

Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna słabiej spieniać mleko co widoczne jest gołym okiem. Objawy...
28, 2020

Czy są ekspresy, które się nie psują?

W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy,...
28, 2020

Kawa po irlandzku – rozgrzewający kawowy drink

Wymyślony naprędce przepis na rozgrzewającą kawę zaserwowaną w irlandzkim porcie lotniczym szybko się rozprzestrzenił. Dziś tak przygotowany napój można zamówić...
28, 2020

Młynek do kawy – udarowy czy żarnowy?

Ekspresy automatyczne różnią się właśnie tym od ekspresów kolbowych, że posiadają wbudowany młynek do kawy, który mieli ziarna przed zaparzeniem...
26, 2020

Saeco Xelsis – lusksuowe ekspresy do kawy

Kawa — dla wielu z nas nieodzowny element codzienności, pobudzający zmysły, o zniewalającym aromacie. Dla każdego z nas idealna kawa...