Najważniejszy element w ekspresie – jak dbać o blok zaparzający

Podstawową funkcją ekspresu jest przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy w domu, bez konieczności wyjścia do kawiarni. Czy zastanawiałeś się kiedyś dzięki czemu tak naprawdę możesz się cieszyć błyskawicznym czarnym naparem o każdej porze dnia? To wszystko dzięki blokowi zaparzającemu, który przez wielu nazywany jest „sercem ekspresu”. Dlatego tak ważne jest, aby zapewnić mu odpowiednią pielęgnację i konserwację. Dowiedz się, jak najlepiej zadbać o najważniejszy element w Twoim ekspresie.

Jak działa blok zaparzający w ekspresie automatycznym

Ekspres do kawy, filiżanka

Abyś mógł cieszyć się aromatem ulubionego espresso, Twój sprzęt musi umieścić kawę w specjalnym sitku a następnie ubić ją z odpowiednim naciskiem. Później, ta sama maszyna przepuszcza przez ziarna odpowiednią ilość wody w dostosowanej specjalnie do tego temperaturze i pod właściwym ciśnieniem. Ty, musisz jedynie wcisnąć przycisk i czekać na czarny napój. Czasami, niestety coś w tym procesie pójdzie nie tak jak powinno, a Ty zaczynasz zastanawiać się, gdzie popełniłeś/łaś błąd.

Zablokowanie bloku zaparzającego

Najczęściej, na ekranie widnieje wtedy komunikat – włożyć blok. Stosujesz się do polecenia maszyny, sytuacja poprawiła się, ale przy kolejnym przygotowywaniu kawy – znów się powtarza. Najczęściej winić możesz tylko siebie, ponieważ blok najwyraźniej nie był odpowiednio pielęgnowany.

Pielęgnacja

Zaleca się aby przynajmniej raz w tygodniu wyciągać blok zaparzający i płukać pod bieżącą wodą. Jeżeli nie będziesz tego robić, resztki kawy zaczną się w nim gromadzić i w efekcie zapchają blok. Mało tego, jeżeli nie będziesz regularnie usuwać pozostałości po kawie, w końcu zaczną pleśnieć, co nie tylko jest niehigieniczne ale również niezdrowe.

Kolejną ważną rzeczą jest odpowiednia konserwacja przekładni i trybów bloku zaparzającego. Należy systematycznie smarować te elementy przeznaczonym do tego smarem spożywczym. Unikniesz w ten sposób ścierania się części bloku i zapewnisz tym samym jego dłuższe, poprawne działanie. Wystarczy chociażby raz na 400-500 kaw nasmarować te elementy ekspresu. To absolutne minimum, ponieważ nie zapominaj, że przez blok zaparzający regularnie przepływa woda, powoli wypłukując smar.

Naprawa ekspresu

Ostatnim ważnym czynnikiem przy pielęgnacji bloku zaparzającego jest wymiana uszczelki. Jeżeli nie jesteś pewna czy dasz sobie z tym radę, należy wezwać fachowca z zaufanego serwisu. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudna czynność. Podczas pielęgnacji przy użyciu smaru spożywczego, możesz od razu wymienić uszczelkę, tak aby nie utraciła swoich właściwości a kawa – dobrego smaku.

Pamiętaj, że ekspres wykonuje za Ciebie 90% pracy związanej z przygotowaniem kawy. Pozostałe 10% należy do Ciebie, dlatego ważne jest regularne i systematyczne dbanie nie tylko o wyżej opisany blok, ale również cały ekspres. Dzięki temu Twój sprzęt będzie Ci służył jak najdłużej, a Ty będziesz cieszyć się smaczną kawą. Jeżeli z jakiegoś względu Twój ekspres sprawia problemy, warto wiedzieć, gdzie znaleźć najlepszy serwis ekspresów w Warszawie.

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
27, 2021

Ekspres ciśnieniowy do domu – na co zwrócić uwagę?

Aby móc wypić cappuccino czy espresso w zaciszu domowym, niezbędny będzie dobry ekspres do kawy, najlepiej ciśnieniowy. W przypadku automatycznego...
07, 2021

Najważniejszy element w ekspresie – jak dbać o blok zaparzający

Podstawową funkcją ekspresu jest przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy w domu, bez konieczności wyjścia do kawiarni. Czy zastanawiałeś się kiedyś...
04, 2021

Jaki wybrać używany ekspres do kawy?

Zakup ekspresu nie musi wcale wiązać się z dużymi kosztami i nabyciem jedynie drogiego modelu urządzenia. Dużą popularnością cieszą się...
28, 2020

Ekspres nie spienia mleka – co robić?

Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna słabiej spieniać mleko co widoczne jest gołym okiem. Objawy...
28, 2020

Czy są ekspresy, które się nie psują?

W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy,...
28, 2020

Kawa po irlandzku – rozgrzewający kawowy drink

Wymyślony naprędce przepis na rozgrzewającą kawę zaserwowaną w irlandzkim porcie lotniczym szybko się rozprzestrzenił. Dziś tak przygotowany napój można zamówić...
28, 2020

Młynek do kawy – udarowy czy żarnowy?

Ekspresy automatyczne różnią się właśnie tym od ekspresów kolbowych, że posiadają wbudowany młynek do kawy, który mieli ziarna przed zaparzeniem...
26, 2020

Saeco Xelsis – lusksuowe ekspresy do kawy

Kawa — dla wielu z nas nieodzowny element codzienności, pobudzający zmysły, o zniewalającym aromacie. Dla każdego z nas idealna kawa...