Jaka kawa do ekspresu?

Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego jedna kawa ziarnista po zaparzeniu potrafi być delikatna i słodkawa, a druga wyrazista, ostra i gorzka? Smak zamknięty w małym ziarenku zależy od wielu czynników. Sprawdź, czym charakteryzują się najpopularniejsze gatunki kawy, jaką wybrać do ekspresu i co zrobić, aby przygotować idealne espresso.

Najlepsza kawa do ekspresu 

Zastanawiasz się jaka kawa do ekspesu Krups, Nivona, a jaka do ekspresu Jura? Skąd się bierze kawa i jakie są jej gatunki? Droga aromatycznego ziarenka wiedzie z jednego z krajów leżących w tzw. pasie kawowym, który rozciąga się między zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Delikatne i podatne na choroby drzewka kawowca wymagają szczególnej pielęgnacji. Właśnie w tych rejonach mają najlepsze warunki do wzrostu i dojrzewania: temperatury są stałe, świeci słońce, a obfite deszcze nawilżają żyzną glebę. Ich rozwojowi sprzyja także wysokość nad poziomem morza. Każda zmiana warunków, w jakich uprawiana jest kawa, wpływa na jej jakość i cenę. Na klasę i smak kawy ziarnistej oddziałuje nie tylko miejsce i warunki uprawy, ale także dalsza droga owoców kawowca. Najlepsze i najdroższe gatunki zbierane są ręcznie, dzięki czemu cały czas można kontrolować ich jakość. Taka metoda jest także znacznie bardziej delikatna od tej, w której ziarna strząsa się z gałązek lub obrywa przy pomocy grzebienia. Pełna automatyzacja produkcji kawy nie jest wskazana ze względu na szczególną dbałość o jakość każdego drogocennego ziarenka.

Arabika czy mieszanka kawowa?

Mieszanki kaw wykonuje się poprzez mieszanie ziaren różnych gatunków arabik lub arabiki z robustą. Większość kaw, z którymi spotykamy się na co dzień, to mieszanki różnych ziaren i to zarówno samych arabik, jak i arabiki z robustą czy samej robusty, na co część konsumentów nie zwraca nawet uwagi, a większość producentów o tym nie informuje.

Szlachetne, jednorodne arabiki stały się ostatnio dość popularne i łatwo dostępne także w Polsce (dzięki coraz liczniejszym małym palarniom). Można nawet kupić zielone ziarna i pokusić się o samodzielne prażenie, co jednak wymaga trochę wiedzy i cierpliwości.
Niektóre rzadko spotykane odmiany arabiki są dość drogie, ale większość dobrych ziaren można kupić za bardzo przystępną cenę. A co ważne, czyste arabiki przygotowuje się dobrze zarówno we wszelkiego rodzaju zaparzaczach.

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
27, 2021

Ekspres ciśnieniowy do domu – na co zwrócić uwagę?

Aby móc wypić cappuccino czy espresso w zaciszu domowym, niezbędny będzie dobry ekspres do kawy, najlepiej ciśnieniowy. W przypadku automatycznego...
07, 2021

Najważniejszy element w ekspresie – jak dbać o blok zaparzający

Podstawową funkcją ekspresu jest przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy w domu, bez konieczności wyjścia do kawiarni. Czy zastanawiałeś się kiedyś...
04, 2021

Jaki wybrać używany ekspres do kawy?

Zakup ekspresu nie musi wcale wiązać się z dużymi kosztami i nabyciem jedynie drogiego modelu urządzenia. Dużą popularnością cieszą się...
28, 2020

Ekspres nie spienia mleka – co robić?

Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna słabiej spieniać mleko co widoczne jest gołym okiem. Objawy...
28, 2020

Czy są ekspresy, które się nie psują?

W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy,...
28, 2020

Kawa po irlandzku – rozgrzewający kawowy drink

Wymyślony naprędce przepis na rozgrzewającą kawę zaserwowaną w irlandzkim porcie lotniczym szybko się rozprzestrzenił. Dziś tak przygotowany napój można zamówić...
28, 2020

Młynek do kawy – udarowy czy żarnowy?

Ekspresy automatyczne różnią się właśnie tym od ekspresów kolbowych, że posiadają wbudowany młynek do kawy, który mieli ziarna przed zaparzeniem...
26, 2020

Saeco Xelsis – lusksuowe ekspresy do kawy

Kawa — dla wielu z nas nieodzowny element codzienności, pobudzający zmysły, o zniewalającym aromacie. Dla każdego z nas idealna kawa...