Kawa aromatyzowana, czyli jak skutecznie zniszczyć swój ekspres

Podniebienia i kubki smakowe klientów są coraz bardziej wymagające, dlatego producenci stają na głowach wymyślając coraz to nowsze rozwiązania. Jednym z nich są aromatyzowane kawy. Waniliowa, truskawkowa, cynamonowa, bananowa i wiele, wiele innych. Wszystko po to by klient był zadowolony. Niestety, taki wariant ma zdecydowanie więcej minusów niż plusów. Dowiedz się dlaczego STANOWCZO odradzam kawy o aromatyzowanych ziarnach.

Nie tylko czarna kawa jest dobra

kawy smakowe

Chociaż ja osobiście preferuję kawę w klasycznym wydaniu i uważam, że sama w sobie jest wystarczająco aromatyczna, czasami mam ochotę na słodki deser. Najlepiej w tym wypadku sprawdza się kawa ze spienionym mlekiem, bitą śmietaną i jakimś ciekawym posmakiem. Mając w domu ekspres do kawy możemy przygotować dla siebie awangardową kawę, za którą w kawiarni zapłacilibyśmy duże pieniądze. Jeżeli masz ochotę na niepowtarzalny i oryginalny smak, albo po prostu znudziła Ci się już kawa w tradycyjnym wydaniu – rynek oferuje rozwiązanie. Niestety, nie wszystko co proponują nam producenci jest dobre.

Aromatyczna kawa to nic innego jak sama chemia. Ziarna nasączane są tymi nietypowymi smakami w procesie wypalania, poprzez obtoczenie ich w sztucznych olejkach o podejrzanym składzie. Taka substancja z pewnością nie ma nic wspólnego z prawdziwymi owocami czy roślinami.

A co na to Twój ekspres do kawy?

Młynek do kawy

Jeżeli aromatyczne ziarna jeszcze nie zagościły w Twoim domu, to możesz nie wiedzieć, że ten produkt bardzo źle wpływa na Twoje urządzenie. Psujesz młynek – niezależnie czy posiadasz młynek automatyczny, żarnowy czy elektryczny. Nasączana kawa smakowa wpływa na niego bardzo negatywnie.

Opisywane powyżej olejki, którymi nasączone są ziarna, bardzo skutecznie wchłaniają się w żarna oraz inne elementy. W efekcie, smak „truskawkowego” latte, będziesz czuć jeszcze przez długi czas w każdej zaparzanej kawie. Mało tego, olejki te są niezwykle tłuste i lepkie poprzez zawarte w nich cukry. Długotrwałe stosowanie może prowadzić do oblepienia elementów w Twoim ekspresie a nawet unieruchomienia maszyny.

W takiej sytuacji, czyszczenie sprzętu może potrwać wieki, a Tobie nie pozostanie nic innego, jak telefon do serwisu. Jeżeli jednak czytasz ten artykuł po fakcie, a Twój ekspres jest już w opłakanym stanie, polecam odwiedzić stronę internetową sprawdzonego serwisu https://klinikaekspresow.pl/.

Wciąż możesz napić się kawy smakowej

Czekoladowy syrop do kawy

Jeżeli jednak, podobnie jak ja masz potrzebę od czasu do czasu odpocząć od klasycznego smaku czarnej kawy, polecam zastosowanie syropów smakowych. To doskonała alternatywa, która pozwoli Ci na odrobinę oryginalności w codziennej rutynie. Spektrum smakowe takiego syropu jest naprawdę szerokie, więc na pewno znajdziesz coś dla siebie. W dodatku, taka bezalkoholowa nalewka jest niezwykle wydajna i niedroga. Masz również możliwość zapoznania się ze składem produktu, który jest wykonany w większości z naturalnych składników. Nie ma potrzeby zapychania ich konserwantami ani polepszaczami smaków, dlatego są na pewno zdrowsze niż sztucznie produkowane olejki. Z pewnością to rozsądniejsze rozwiązanie aniżeli smakowe ziarna. Pamiętaj, że za takie rozwiązanie podziękuje Ci nie tylko Twój organizm, ale również Twój ekspres.

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
27, 2021

Ekspres ciśnieniowy do domu – na co zwrócić uwagę?

Aby móc wypić cappuccino czy espresso w zaciszu domowym, niezbędny będzie dobry ekspres do kawy, najlepiej ciśnieniowy. W przypadku automatycznego...
07, 2021

Najważniejszy element w ekspresie – jak dbać o blok zaparzający

Podstawową funkcją ekspresu jest przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy w domu, bez konieczności wyjścia do kawiarni. Czy zastanawiałeś się kiedyś...
04, 2021

Jaki wybrać używany ekspres do kawy?

Zakup ekspresu nie musi wcale wiązać się z dużymi kosztami i nabyciem jedynie drogiego modelu urządzenia. Dużą popularnością cieszą się...
28, 2020

Ekspres nie spienia mleka – co robić?

Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna słabiej spieniać mleko co widoczne jest gołym okiem. Objawy...
28, 2020

Czy są ekspresy, które się nie psują?

W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy,...
28, 2020

Kawa po irlandzku – rozgrzewający kawowy drink

Wymyślony naprędce przepis na rozgrzewającą kawę zaserwowaną w irlandzkim porcie lotniczym szybko się rozprzestrzenił. Dziś tak przygotowany napój można zamówić...
28, 2020

Młynek do kawy – udarowy czy żarnowy?

Ekspresy automatyczne różnią się właśnie tym od ekspresów kolbowych, że posiadają wbudowany młynek do kawy, który mieli ziarna przed zaparzeniem...
26, 2020

Saeco Xelsis – lusksuowe ekspresy do kawy

Kawa — dla wielu z nas nieodzowny element codzienności, pobudzający zmysły, o zniewalającym aromacie. Dla każdego z nas idealna kawa...