Kawa po irlandzku – rozgrzewający kawowy drink

Wymyślony naprędce przepis na rozgrzewającą kawę zaserwowaną w irlandzkim porcie lotniczym szybko się rozprzestrzenił. Dziś tak przygotowany napój można zamówić w większości kawiarni. Dzięki dodatkowi alkoholu doskonale rozgrzewa, przez co chętnie przyrządzany jest w zimowe dni. 

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku powstaje na bazie mocnej kawy, whisky – najlepiej tej irlandzkiej – oraz cukru trzcinowego. Jej zwieńczeniem jest ubita śmietana, przez którą powinno się sączyć napój. Sekretem dobrej irish coffee jest takie jej przyrządzenie, by śmietanowa pianka nie zmieszała się z mocną kawą. Najczęściej podaje się ją w wysokiej szklance na nóżce z uchwytem, choć niektórzy serwują ją również w dużych kieliszkach do wina.

Irish coffee – jak zrobić w domu?

Irish coffee można łatwo przyrządzić samemu. Potrzebujesz do tego 150 ml mocnej kawy, 50 ml whisky, 1 łyżeczkę cukru oraz 50 ml śmietany kremówki.

Trzeba jednak dodać, że w przypadku napoju takiego jak kawa po irlandzku proporcje poszczególnych składników mogą być różne. Najlepiej wypróbować kilka wersji, by odnaleźć idealne dla siebie połączenie.

Rozpocznij od ogrzania naczynia, w którym przyrządzasz kawę – wlej do niego na chwilę ciepłą wodę i wylej ją. Umieść w nim lekko podgrzany alkohol, cukier i wymieszaj. Następnie dolej kawę przygotowaną w ulubionym ekspresie do kawy i znów dokładnie wymieszaj. Teraz pozostaje tylko uzupełnienie szklanki lekko ubitą śmietaną i gotowe!

Co ciekawe, alternatywną wersją tradycyjnej irish coffee jest kawa z whisky i mlekiem, które miesza się z zaparzoną esencją, alkoholem oraz cukrem. Niektórzy idą o krok dalej i do kawy z whisky dodają także miód lub czekoladę.

Z doskonale przyrządzoną irish coffee długie zimowe wieczory z pewnością będą o wiele przyjemniejsze.

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
27, 2021

Ekspres ciśnieniowy do domu – na co zwrócić uwagę?

Aby móc wypić cappuccino czy espresso w zaciszu domowym, niezbędny będzie dobry ekspres do kawy, najlepiej ciśnieniowy. W przypadku automatycznego...
07, 2021

Najważniejszy element w ekspresie – jak dbać o blok zaparzający

Podstawową funkcją ekspresu jest przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy w domu, bez konieczności wyjścia do kawiarni. Czy zastanawiałeś się kiedyś...
04, 2021

Jaki wybrać używany ekspres do kawy?

Zakup ekspresu nie musi wcale wiązać się z dużymi kosztami i nabyciem jedynie drogiego modelu urządzenia. Dużą popularnością cieszą się...
28, 2020

Ekspres nie spienia mleka – co robić?

Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna słabiej spieniać mleko co widoczne jest gołym okiem. Objawy...
28, 2020

Czy są ekspresy, które się nie psują?

W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy,...
28, 2020

Kawa po irlandzku – rozgrzewający kawowy drink

Wymyślony naprędce przepis na rozgrzewającą kawę zaserwowaną w irlandzkim porcie lotniczym szybko się rozprzestrzenił. Dziś tak przygotowany napój można zamówić...
28, 2020

Młynek do kawy – udarowy czy żarnowy?

Ekspresy automatyczne różnią się właśnie tym od ekspresów kolbowych, że posiadają wbudowany młynek do kawy, który mieli ziarna przed zaparzeniem...
26, 2020

Saeco Xelsis – lusksuowe ekspresy do kawy

Kawa — dla wielu z nas nieodzowny element codzienności, pobudzający zmysły, o zniewalającym aromacie. Dla każdego z nas idealna kawa...