Odkamienianie ekspresu do kawy – wszystko co musisz o tym wiedzieć

Każdy ekspres siłą rzeczy pracuje z wykorzystaniem wody, niezależnie od modelu. Woda jest niestety tą niszczącą substancją, która prędzej czy później wytrąci kamień. W poniższym artykule opiszemy pokrótce na czym polega regularne odkamienianie ekspresu oraz jak często powinno się to robić.

Jak często odkamieniać ekspres?

To jak często powinniśmy odkamieniać ekspres, jest ustalane automatycznie. Nowsze urządzenia same przypomną Ci o takiej konieczności. Zależy to m.in. od ustawionego w menu ekspresu poziomu twardości wody. Fabryczne ustawienia zakładają 4., czyli najwyższy poziom twardości wody, co wiąże się z najczęstszym odkamienianiem i najwyższym stopniem ochrony. W menu ekspresu możemy jednak ustawić inną twardość wody – jej poziom sprawdzimy, używając paska kontrolnego. Jeżeli ekspres do kawy nie posiada wbudowanego filtra, należy zakupić odpowiedni dzbanek filtrujący, lub zamontować filtr w zlewie. Pod żadnym pozorem nie powinno się używać twardej wody z kranu, ponieważ kamień osadzi się bardzo szybko. Oprócz twardości wody na odkamienianie ekspresu do kawy wpływa liczba zaparzonych kaw oraz właśnie obecność filtra zmiękczającego wodę w zbiorniku.

Co oznacza, że woda jest twarda?

Twardość wody to parametr określający stopień jej zmineralizowania, czyli stopnia rozpuszczonych w niej soli mineralnych. Im stopień jest wyższy, tym woda jest twardsza. Używanie twardej prędzej czy później poskutkuje odkładaniem się osadu kamiennego, który znacząco wpływa na pracę urządzenia i pogarsza smak kawy. Do zbadania stopnia twardości wody używa się zazwyczaj pięciostopniowych skali, które określają, czy woda jest bardzo twarda (zawartość powyżej 550 mg CaCO3 na litr wody), twarda, średnio twarda, miękka czy bardzo miękka (zawartość mniej niż 100 mg CaCO3 na litr wody).

W Polsce mamy do czynienia przeważnie z wodą od średnio twardej po bardzo twardą, dlatego tak ważne jest wyposażyć się w filtry zmiękczające wodę.

Odkamienianie ekspresu do kawy krok po kroku

W nowszych modelach ekspresu należy automatycznie uruchomić tryb odkamieniania poprzez wybranie tej opcji w menu. Po opróżnieniu pojemnika na fusy i tacki na skropliny wylewamy całą wodę, również z filtra zmiękczającego. Wlewamy odkamieniacz do pojemnika na wodę w odpowiednich proporcjach i mocujemy go w ekspresie. Następnie pod dyszami umieszczamy pusty pojemnik i gotowe. Urządzenie automatycznie przeprowadzi za nas proces odkamienienia.

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
27, 2021

Ekspres ciśnieniowy do domu – na co zwrócić uwagę?

Aby móc wypić cappuccino czy espresso w zaciszu domowym, niezbędny będzie dobry ekspres do kawy, najlepiej ciśnieniowy. W przypadku automatycznego...
07, 2021

Najważniejszy element w ekspresie – jak dbać o blok zaparzający

Podstawową funkcją ekspresu jest przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy w domu, bez konieczności wyjścia do kawiarni. Czy zastanawiałeś się kiedyś...
04, 2021

Jaki wybrać używany ekspres do kawy?

Zakup ekspresu nie musi wcale wiązać się z dużymi kosztami i nabyciem jedynie drogiego modelu urządzenia. Dużą popularnością cieszą się...
28, 2020

Ekspres nie spienia mleka – co robić?

Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna słabiej spieniać mleko co widoczne jest gołym okiem. Objawy...
28, 2020

Czy są ekspresy, które się nie psują?

W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy,...
28, 2020

Kawa po irlandzku – rozgrzewający kawowy drink

Wymyślony naprędce przepis na rozgrzewającą kawę zaserwowaną w irlandzkim porcie lotniczym szybko się rozprzestrzenił. Dziś tak przygotowany napój można zamówić...
28, 2020

Młynek do kawy – udarowy czy żarnowy?

Ekspresy automatyczne różnią się właśnie tym od ekspresów kolbowych, że posiadają wbudowany młynek do kawy, który mieli ziarna przed zaparzeniem...
26, 2020

Saeco Xelsis – lusksuowe ekspresy do kawy

Kawa — dla wielu z nas nieodzowny element codzienności, pobudzający zmysły, o zniewalającym aromacie. Dla każdego z nas idealna kawa...