Zawód dla smakosza kawy

Barista jest to zawód, który zdobyta coraz większą popularność ze względu na to, że jest on uwielbiany przez miłośników kawy. Potrzeba osoby, która zaparzy ją w taki sposób, aby uzyskać jej wyjątkowy smak oraz aromat.

Czym się zajmuje?

Barista zajmuje się przede wszystkim parzeniem oraz przygotowaniem kawy. Musi potrafić przyrządzić każdy jej rodzaj, od espresso, cappuccino aż  po latte. Powinien także posiadać wiedzę na temat parzenia, mielenia ziaren, czy spienianiu mleka. Idealny barista powinien mieć takie cechy jak, komunikatywność oraz kreatywność. Na co dzień ma on spory kontakt z klientem, dlatego liczy się przede wszystkim otwartość i podejście do każdego z osobna.

Wykształcenie baristy

Oczywiście idealny kandydat na to stanowisko powinien ukończyć kursy i szkolenia.. Tutaj właściwie barista uczy się wszystkiego – od sposobu przyrządzania kawy aż po same jej rodzaje i uprawę. Nabywa także wiedzę odnośnie przyrządzania latte art, czyli dekorowaniu wierzchniej warstwy. Ostatnio taki rodzaj podawania kawy jest bardzo popularny. Ponadto dobrze będzie, jeśli ukończył szkołę o profilu gastronomicznym. Nie jest to jednak wymóg konieczny.

Praca z ekspresem

Barista, co jest oczywiste, pracuje we wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych, takich jak: restauracja, bar, kawiarnia lub nawet hotel, gdzie również mogą być serwowane kawy dla gości. Barista to zawód dla osób, które uwielbiają wszystko, co kręci się wokół kawy. Nie można także zapominać o urządzeniu, na którym pracuje. Odpowiedni ekspres przyczyni się do tego, że kawa będzie znacznie smaczniejsza. Musi on być odpowiednio przez niego zadbany i przygotowany do pracy każdego dnia. Najlepiej, aby dysponował profesjonalnym ekspresem do kawy, dzięki któremu wszystkie kawowe napoje będą przyrządzone na najwyższym poziomie. Urządzenie, z którego będzie korzystał w pracy, jest bardzo ważne, aby zrobiona kawa była odpowiednio aromatyczna oraz miała prawdziwy smak i zapach.

 

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
27, 2021

Ekspres ciśnieniowy do domu – na co zwrócić uwagę?

Aby móc wypić cappuccino czy espresso w zaciszu domowym, niezbędny będzie dobry ekspres do kawy, najlepiej ciśnieniowy. W przypadku automatycznego...
07, 2021

Najważniejszy element w ekspresie – jak dbać o blok zaparzający

Podstawową funkcją ekspresu jest przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy w domu, bez konieczności wyjścia do kawiarni. Czy zastanawiałeś się kiedyś...
04, 2021

Jaki wybrać używany ekspres do kawy?

Zakup ekspresu nie musi wcale wiązać się z dużymi kosztami i nabyciem jedynie drogiego modelu urządzenia. Dużą popularnością cieszą się...
28, 2020

Ekspres nie spienia mleka – co robić?

Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna słabiej spieniać mleko co widoczne jest gołym okiem. Objawy...
28, 2020

Czy są ekspresy, które się nie psują?

W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy,...
28, 2020

Kawa po irlandzku – rozgrzewający kawowy drink

Wymyślony naprędce przepis na rozgrzewającą kawę zaserwowaną w irlandzkim porcie lotniczym szybko się rozprzestrzenił. Dziś tak przygotowany napój można zamówić...
28, 2020

Młynek do kawy – udarowy czy żarnowy?

Ekspresy automatyczne różnią się właśnie tym od ekspresów kolbowych, że posiadają wbudowany młynek do kawy, który mieli ziarna przed zaparzeniem...
26, 2020

Saeco Xelsis – lusksuowe ekspresy do kawy

Kawa — dla wielu z nas nieodzowny element codzienności, pobudzający zmysły, o zniewalającym aromacie. Dla każdego z nas idealna kawa...