Co lepsze – gotowa kawa zmielona czy świeżo zmielone ziarna?

To pytanie zadają sobie wszyscy wielbiciele i koneserzy kawowi, którzy doskonale znają już jej smak i aromat, a także potrafią odróżniać je między sobą. Ten dylemat nie jest nadal jednoznacznie rozstrzygnięty, ponieważ niektórzy uważają, że nieodczuwalna jest różnica pomiędzy zmielonymi ziarnami kawy, a gotową mieszanką. Dziś postaramy się rozwiązać ten problem i przedstawić wady i zalety każdej z opcji.

Odmienny smak i aromat

Znawcy twierdzą, że różnica pomiędzy świeżo zmielonymi ziarnami kawy, a już gotową zmieloną mieszanką kawy jest diametralna. Naszym zdaniem wszystko to zależy od rodzaju kawy, a także gustu smakowego, gdyż jedni wolą zdecydowanie bardziej mocną kawę, a pozostali wolą zmieszać ją wraz z mlekiem, by była łagodniejsza. Smak należy do kwestii gustu, o którym rzekomo się nie dyskutuje, dlatego uważamy, że ostateczne zdanie powinno należeć do Ciebie. Musisz spróbować dwóch opcji, by dowiedzieć się, która z nich jest dla Ciebie odpowiedniejsza.

Jednak wierząc poszczególnym poradom i opiniom profesjonalnych baristów, kawa świeżo zmielona potrafi wydzielić o wiele więcej smaku i być bardziej aromatyczna niż kawa już zmielona, z czym jesteśmy w stanie się zgodzić, ponieważ ziarna mielone są zazwyczaj na bieżąco, dzięki czemu napój ostateczny nabiera jednocześnie mocy i smaku ulubionej kawy. Natomiast gotowa mieszanka może nieco wywietrzeć, podczas gdy leży w opakowaniu i mimo szczelnego zamknięcia jej aromat powoli się ulatnia, co wpływa na efekt końcowy smaku. Pamiętajmy, że również wybór ziaren ma tutaj znaczenie, gdyż pochodzą one z różnych części świata, przez co wyróżniają się inną intensywnością, zapachem, czasem zaparzania i wieloma innymi cechami, na które warto zwrócić uwagę i podpytać więcej z sklepie z kawami.

Co lepsze do mielenia?

Nie ma raczej większego trudu przy zakupie gotowej już paczki z kawą konkretnego producenta, lecz problem pojawia się, gdy zakupujemy ziarna do zmielenia. Wówczas możemy polecić ekspres do kawy z młynkiem ceramicznym, który w bardzo szybkim tempie i automatycznie zmiażdży ziarna w odpowiedni sposób, by wydobyć z nich jak najwięcej smaku. Warto wiedzieć również, że jeśli młynek w ekspresie posiada funkcję cięcia ziaren, lepiej z niego zrezygnować, gdyż smak nie zostanie dostatecznie uwolniony, a jedynie zniszczony poprzez szybkie cięcie. Zdecydowanie lepsze je stopniowe miażdżenie ziaren, które zdecydowałeś się kupić.

Inną alternatywą jest oczywiście zwykły i ręczny młynek do ziaren, który możesz zakupić osobno do ekspresu ciśnieniowego, dzięki czemu wsypujesz zmieloną własnoręcznie kawę do urządzenia. Pomimo trudu i wysiłku podczas ich miażdżenia, efekt jest tego zdecydowanie warty.

Twardość drewna kominkowego
Twardość to bardzo istotna cecha charakteryzująca drewno i jedna z najważniejszych wartości dotyczących drewna opałowego. Badana...
Kuchnia w stylu Boho
Kuchnia w stylu Boho to połączenie swobody oraz oryginalnego designu. Jest to miejsce, w którym panuje...

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *