Gdzie można wypić najlepszą kawę?

Tyle ile ludzi jest na świecie, tyle kawowych upodobań. Mówi się jednak często, że mała czarna najlepiej smakuje… we Włoszech. To tutaj, na początku XX wieku – w 1901 roku, powstał pierwszy ekspres do espresso. Jego konstruktorem był Luigi Bezzera.

Co to jest espresso?

Espresso [wym. espresso, nie ekspresso]– co to właściwie jest?
To nie tyle sama kawa, co jej sposób przygotowywania. Podstawowymi składnikami są:

Gorącą wodę (ok. 90 °C, od 25 do 35 ml), pod wysokim ciśnieniem (ok. 9 bara), przepuszcza się przez zmielone, drobne ziarna w ekspresie ciśnieniowym. Czas ekstrakcji wynosi ok. 25 – 30 s. Nazwa pochodzi od włoskiego przymiotnika „espressivo”, które znaczy tyle co „wyrazisty”. Właściwie przygotowane espresso powinno mieć na wierzchu grubą, brązową, gęstą piankę, którą zwaną cremą. Aromat uzyskanej kawy zależy od rodzaju ziaren, ale zawsze powinien on być intensywny. Serwowane (dobrej jakości) espresso podawane jest zaraz po zaparzeniu w malutkiej filiżance ok. 50 ml, która uprzednio jest podgrzewana. Jeśli ktoś potrzebuje dużej dawki kofeiny, w espresso jej nie znajdzie. Koneserzy wytrawnych smaków docenią jednak jego wartość, tym bardziej, że stanowi ono bazę reszty kaw, jak cappuccino, latte, flat white.

Jaką kawę piją Włosi?

W zasadzie od rana, aż do późnego wieczora, a jedna kawa to stanowczo za mało. Mleczna kawa to włoski rarytas, który rodowity Włoch pije jedynie w godzinach porannych, tj. do 11, do śniadania i na dobre rozpoczęcie dnia przed pracą. Na cappuccino więc znajdźmy czas do południa. Później już tylko czas na espresso wypijane zwykle w pośpiechu. Spożywane jest na stojąco, przy barze i po tym, między innymi, można odróżnić tutaj mieszkańca od turysty.

Ceny kawy we Włoszech

Włochy są jednym z najpopularniejszych kierunków turystycznych na świecie, sklepy oraz restauracje w większości miast nastawione są na zysk z turystów. Ceny są zdecydowanie wyższe niż w Polsce i należy naszykować się na większe wydatki, szczególnie jeśli chcemy kupować świeże i miejscowe pożywienie.

Kawa jest standardowym włoskim napojem, który pije niemal każdy. Za zwykłe espresso zapłacimy nawet 1€, za smaczne cappuccino 2€. Włosi piją kawę często w biegu i na stojąco, nie zajmując stolików. Za rozkoszowanie się espresso przy stoliku możesz zapłacić więcej. Włoch pija je codziennie, w mgnieniu oka, dlatego też w wielu barach zapłaci przez to mniej. Za miejsce siedzące, klimat się płaci. Nie zdziw się też, jeśli zamawiając samo latte otrzymasz jedynie… mleko.

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
26, 2022

Czy wypożyczenie ekspresu do kawy może być dobrym pomysłem?

Ekspres do kawy to sprzęt, który znajdziemy w większości biur, firm i korporacji. Nie zawsze jednak posiadamy go we własnym...
15, 2022

Jakie są rodzaje ekspresów do kawy?

Uwielbiasz kawę i zastanawiasz się nad zakupem ekspresu do kawy? Dowiedz się, jakie są ich rodzaje. Przeczytaj, czym każdy z...
06, 2022

Jakie są najczęstsze awarie ekspresów do kawy?

Twój ekspres nie działa prawidłowo? Przeczytaj, jakie są najczęstsze awarie ekspresów do kawy. Dowiedz się również, jak zapobiegać awariom oraz...
12, 2022

Jaki powinien być idealny ekspres do kawy?

Zastanawiasz się jakie są idealne ekspresy do kawy? Już nie musisz zachodzić w głowę! W tym jednym artykule dowiesz się...
02, 2022

Zepsuty ekspres do kawy – jak sobie z nim poradzić?

Ekspresy do kawy to urządzenia, które – jak każde inne – czasami ulegają awarii. W tych nowszych modelach rzadko kiedy...
23, 2022

Jaki powinien być idealny serwis ekspresów do kawy?

Ekspresy do kawy to urządzenia, które mimo dobrego wykonania, czasem po prostu się psują. W związku z tym, jeśli posiadasz...
10, 2022

Jakie są rodzaje ekspresów do kawy?

Zakup ekspresu do kawy to niezwykle opłacalna inwestycja, jeśli jesteś fanem tego gorącego napoju. Zanim jednak zdecydujesz się na zakup,...
15, 2022

Wynajem automatów do kawy – poznaj cenę

Wielu pracodawców zastanawia się, ile kosztuje wypożyczenie ekspresu do kawy do swojej firmy i czy to w ogóle jest możliwe?...