Gdzie można wypić najlepszą kawę?

Tyle ile ludzi jest na świecie, tyle kawowych upodobań. Mówi się jednak często, że mała czarna najlepiej smakuje… we Włoszech. To tutaj, na początku XX wieku – w 1901 roku, powstał pierwszy ekspres do espresso. Jego konstruktorem był Luigi Bezzera.

Co to jest espresso?

Espresso [wym. espresso, nie ekspresso]– co to właściwie jest?
To nie tyle sama kawa, co jej sposób przygotowywania. Podstawowymi składnikami są:

Gorącą wodę (ok. 90 °C, od 25 do 35 ml), pod wysokim ciśnieniem (ok. 9 bara), przepuszcza się przez zmielone, drobne ziarna w ekspresie ciśnieniowym. Czas ekstrakcji wynosi ok. 25 – 30 s. Nazwa pochodzi od włoskiego przymiotnika „espressivo”, które znaczy tyle co „wyrazisty”. Właściwie przygotowane espresso powinno mieć na wierzchu grubą, brązową, gęstą piankę, którą zwaną cremą. Aromat uzyskanej kawy zależy od rodzaju ziaren, ale zawsze powinien on być intensywny. Serwowane (dobrej jakości) espresso podawane jest zaraz po zaparzeniu w malutkiej filiżance ok. 50 ml, która uprzednio jest podgrzewana. Jeśli ktoś potrzebuje dużej dawki kofeiny, w espresso jej nie znajdzie. Koneserzy wytrawnych smaków docenią jednak jego wartość, tym bardziej, że stanowi ono bazę reszty kaw, jak cappuccino, latte, flat white.

Jaką kawę piją Włosi?

W zasadzie od rana, aż do późnego wieczora, a jedna kawa to stanowczo za mało. Mleczna kawa to włoski rarytas, który rodowity Włoch pije jedynie w godzinach porannych, tj. do 11, do śniadania i na dobre rozpoczęcie dnia przed pracą. Na cappuccino więc znajdźmy czas do południa. Później już tylko czas na espresso wypijane zwykle w pośpiechu. Spożywane jest na stojąco, przy barze i po tym, między innymi, można odróżnić tutaj mieszkańca od turysty.

Ceny kawy we Włoszech

Włochy są jednym z najpopularniejszych kierunków turystycznych na świecie, sklepy oraz restauracje w większości miast nastawione są na zysk z turystów. Ceny są zdecydowanie wyższe niż w Polsce i należy naszykować się na większe wydatki, szczególnie jeśli chcemy kupować świeże i miejscowe pożywienie.

Kawa jest standardowym włoskim napojem, który pije niemal każdy. Za zwykłe espresso zapłacimy nawet 1€, za smaczne cappuccino 2€. Włosi piją kawę często w biegu i na stojąco, nie zajmując stolików. Za rozkoszowanie się espresso przy stoliku możesz zapłacić więcej. Włoch pija je codziennie, w mgnieniu oka, dlatego też w wielu barach zapłaci przez to mniej. Za miejsce siedzące, klimat się płaci. Nie zdziw się też, jeśli zamawiając samo latte otrzymasz jedynie… mleko.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *