Czy zastanawiasz się, ile kofeiny spożywasz w ciągu dnia? Nie wiesz ile kofeiny zawiera wypijana przez Ciebie filiżanka ulubionego espresso lub cappuccino? W dzisiejszym w pisie odpowiadamy na pytanie – ile kofeiny ma kawa. A oprócz tego wyszukaliśmy dla Ciebie również kilka cennych informacji. Miłego czytania!
Kofeina – co to jest?
Kofeiną nazywamy alkaloid purynowy, czyli związek chemiczny zawarty w wielu roślinach, między innymi ziarnach kawowca. Kofeina została odkryta w 1819 roku przez niemieckiego chemika Friedricha Rungego. Roślinom służy jako naturalny pestycyd, który odstrasza szkodniki, bowiem wykazuje działanie paraliżujące. Dla wielu ludzi z kolei, jest nieodłącznym elementem każdego poranka. Niektórzy spożywają kawę przez wzgląd na jej magiczne właściwości – pobudzenie, poprawa koncentracji i krążenia. Inni z kolei cenią sobie smak kawy, sięgając niekiedy po przeróżne mleczne i smakowe mieszanki. Warto zatem łączyć pozytywne działanie kofeiny z niepowtarzalnym smakiem i aromatem czarnego naparu, którego nie dostarczy nam żaden inny produkt. A jeżeli szukasz miejsca, w którym możesz otrzymać najlepsze kofeinowe produkty, koniecznie zobacz sklep z kawą ziarnistą.
Kofeina jest również psychoaktywnym środkiem, który stosuje się w wielu napojach gazowanych oraz energetycznych. Oprócz tego, naturalnie występuje również w herbacie, czekoladzie czy yerba mate. Wówczas nazywana jest teiną, guaraniną oraz mateiną.
Ile kofeiny ma kawa?
Poniżej wymieniliśmy, ile kofeiny znajdziesz w poszczególnych rodzajach kawy:
- Kawa parzona – najbardziej popularną formą parzenia kawy w Europie jest tak zwany brewing. To nic innego, jak zalewanie zmielonych ziaren gorącą wodą. Przygotowana w ten sposób kawa w filiżance o pojemności 250 ml będzie posiadała około 70-140 mg kofeiny. Różne proporcje kawy i wody mogą wpływać na różnice w ilości kofeiny.
- Espresso – przygotowanie espresso polega na przeciśnięciu niedużej ilości gorącej wody, przez drobno zmieloną kawę, pod wysokim ciśnieniem. Kawa podawana w taki sposób będzie miała dużą dawkę kofeiny, ponieważ jest to aż 1700-2250 mg na litr. Spokojnie, jednak nikt z nas nie wypije litra espresso. Kawa przyrządzona w filiżance o pojemności 25-35 ml, zawiera około 65 mg kofeiny.
- Cappuccino – kawy mleczne, takie jak cappuccino, latte macchiato, czy mokka są przygotowywane na bazie espresso. Dolane mleko nie powoduje zmniejszenia zawartości kofeiny w kawie. Zatem napoje mleczne będą posiadały tyle samo kofeiny co espresso.
- Kawa rozpuszczalna – to kawa zaparzana w sposób tradycyjny, lecz jej drobne kryształki rozpuszczają się w wodzie. Przeważnie do filiżanki stosujemy około dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej. Podczas procesu wytwarzania takiej formy kawy, traci ona część kofeiny. Przygotowany z niej napój w filiżance 220 ml zawiera ok. 50-80 mg kofeiny.
- Kawa bezkofeinowa – mimo że nazywamy ją bezkofeinową, to jednak nie jest pozbawiona w zupełności. W średnim kubku kawy bezkofeinowej znajdziemy około 1-7 mg kofeiny. Należy pamiętać o tym, że na różnice w ilości kofeiny będzie miał wpływ sposób