Podstawową funkcją ekspresu jest przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy w domu, bez konieczności wyjścia do kawiarni. Czy zastanawiałeś się kiedyś dzięki czemu tak naprawdę możesz się cieszyć błyskawicznym czarnym naparem o każdej porze dnia? To wszystko dzięki blokowi zaparzającemu, który przez wielu nazywany jest „sercem ekspresu”. Dlatego tak ważne jest, aby zapewnić mu odpowiednią pielęgnację i konserwację. Dowiedz się, jak najlepiej zadbać o najważniejszy element w Twoim ekspresie.
Jak działa blok zaparzający w ekspresie automatycznym
Abyś mógł cieszyć się aromatem ulubionego espresso, Twój sprzęt musi umieścić kawę w specjalnym sitku a następnie ubić ją z odpowiednim naciskiem. Później, ta sama maszyna przepuszcza przez ziarna odpowiednią ilość wody w dostosowanej specjalnie do tego temperaturze i pod właściwym ciśnieniem. Ty, musisz jedynie wcisnąć przycisk i czekać na czarny napój. Czasami, niestety coś w tym procesie pójdzie nie tak jak powinno, a Ty zaczynasz zastanawiać się, gdzie popełniłeś/łaś błąd.
Zablokowanie bloku zaparzającego
Najczęściej, na ekranie widnieje wtedy komunikat – włożyć blok. Stosujesz się do polecenia maszyny, sytuacja poprawiła się, ale przy kolejnym przygotowywaniu kawy – znów się powtarza. Najczęściej winić możesz tylko siebie, ponieważ blok najwyraźniej nie był odpowiednio pielęgnowany.
Pielęgnacja
Zaleca się aby przynajmniej raz w tygodniu wyciągać blok zaparzający i płukać pod bieżącą wodą. Jeżeli nie będziesz tego robić, resztki kawy zaczną się w nim gromadzić i w efekcie zapchają blok. Mało tego, jeżeli nie będziesz regularnie usuwać pozostałości po kawie, w końcu zaczną pleśnieć, co nie tylko jest niehigieniczne ale również niezdrowe.
Kolejną ważną rzeczą jest odpowiednia konserwacja przekładni i trybów bloku zaparzającego. Należy systematycznie smarować te elementy przeznaczonym do tego smarem spożywczym. Unikniesz w ten sposób ścierania się części bloku i zapewnisz tym samym jego dłuższe, poprawne działanie. Wystarczy chociażby raz na 400-500 kaw nasmarować te elementy ekspresu. To absolutne minimum, ponieważ nie zapominaj, że przez blok zaparzający regularnie przepływa woda, powoli wypłukując smar.
Ostatnim ważnym czynnikiem przy pielęgnacji bloku zaparzającego jest wymiana uszczelki. Jeżeli nie jesteś pewna czy dasz sobie z tym radę, należy wezwać fachowca z zaufanego serwisu. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudna czynność. Podczas pielęgnacji przy użyciu smaru spożywczego, możesz od razu wymienić uszczelkę, tak aby nie utraciła swoich właściwości a kawa – dobrego smaku.
Pamiętaj, że ekspres wykonuje za Ciebie 90% pracy związanej z przygotowaniem kawy. Pozostałe 10% należy do Ciebie, dlatego ważne jest regularne i systematyczne dbanie nie tylko o wyżej opisany blok, ale również cały ekspres. Dzięki temu Twój sprzęt będzie Ci służył jak najdłużej, a Ty będziesz cieszyć się smaczną kawą. Jeżeli z jakiegoś względu Twój ekspres sprawia problemy, warto wiedzieć, gdzie znaleźć najlepszy serwis ekspresów w Warszawie.