Kawa lepszej i gorszej jakości – jak ją rozróżnić?

Obecnie na rynku możemy znaleźć naprawdę szeroki wybór różnego rodzaju kawy, z różnej półki cenowej. Jak wybrać tę, która zagwarantuje nam najlepszy smak i aromat? Czym kierować się podczas wyboru kawy oraz jak odróżnić tę dobrej jakości od tej gorszej?

Kawa najwyższej jakości – jak wybrać?

Kawa stała się nieodłącznym elementem naszego życia. Ponad 80% naszych rodaków deklaruje picie kawy każdego dnia. Stała się również nieodłącznym elementem naszej kultury, ulubienicą znacznej części populacji oraz elementem codziennej rutyny bez której nie wyobrażamy sobie życia.

Wbrew powszechnej opinii, kawa wykazuje szereg działań prozdrowotnych, których działanie zostało udowodnione naukowo. Oczywiście nie można przesadzać z jej ilością, ale w rozsądnym wydaniu jest w stanie pozytywnie wpłynąć na nasze życie. Jednak należy pamiętać o tym, aby wybierać kawę tylko najwyższej jakości.

Czytaj etykiety

Oczywiście, producenci prześcigają się w tym, aby to właśnie ich produkt został wybrany spośród innych na półce sklepowej. Na co jednak zwracać uwagę podczas wybierania opakowania kawy? Czego unikać?

Producenci powinni umieścić na opakowaniu dokładne informacje, które pozwolą nam wysnuć wnioski, czy kawa jest dobrej jakości czy nie. Powinniśmy zwrócić uwagę na kraj pochodzenia kawy, datę jej wypalenia, oraz to, czy opakowanie posiada wentyl odpowiedzialny za odprowadzenie gazów.

Wybierajmy kawę ziarnistą! Kawa mielona może być wątpliwej jakości, w końcu nie widzimy ziaren, z których powstaje! Dodatkowo mielone kawy szybko tracą swój smak i aromat. Jeżeli nie masz ekspresu, najwyższy czas go kupić! Obecnie na rynku możemy znaleźć genialne rozwiązania, które pozwolą na zmieszczenie ekspresu nawet w najmniejszej kuchni. Zapoznaj się z ofertą ekspresów do kawy pod zabudowę w sklepie swiatekspresow.pl i znajdź idealne rozwiązanie dla siebie.

Na co zwracać uwagę podczas kupowania kawy?

Powinniśmy zwracać uwagę np. na datę jej palenia. Przyjmuje się, że najlepszy smak kawa osiąga około miesiąc po wypaleniu, a traci swoje właściwości do trzech miesięcy. Dlatego świetnym rozwiązaniem jest zakup kawy bezpośrednio z palarni w swojej okolicy, a nie z supermarketu.

Dobra jakość kawy – podsumowanie

Aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem porannego kubka kawy, powinniśmy przykładać uwagę do jakości jej ziaren. Warto w związku tym nieustannie poszerzać zakres swojej wiedzy, aby móc wybrać te, które są najlepszej jakości.

Źródło zdjęć: freepik.com

Twardość drewna kominkowego
Twardość to bardzo istotna cecha charakteryzująca drewno i jedna z najważniejszych wartości dotyczących drewna opałowego. Badana...
Kuchnia w stylu Boho
Kuchnia w stylu Boho to połączenie swobody oraz oryginalnego designu. Jest to miejsce, w którym panuje...

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *