Wybieramy ekspres automatyczny, co musisz wiedzieć?

Ciśnieniowy ekspres do kawy to bardzo łatwe w obsłudze oraz użytkowaniu urządzenie, dzięki któremu przyrządzisz wiele kaw, niezależnie od ich rodzaju. Jednak, aby wybrać ekspres do kawy, warto zastanowić się dokładnie nad jego wszystkimi funkcjami. Podpowiadamy zatem, na co zwrócić uwagę, kupując automatyczne urządzenie. Ekspresy ciśnieniowe to doskonałe rozwiązanie do domu oraz biura. Co zatem musisz wiedzieć? Sprawdź, zapoznając się z naszym artykułem.

Urządzenia automatyczne przygotowują kawę praktycznie za pomocą jednego przycisku, a więc bardzo szybko i wygodnie. Jednak przed zakupem ekspresu warto zwrócić uwagę na pewne cech tego sprzętu, aby móc kupić taki, który spełni Twoje oczekiwania.

Jaki młynek w ekspresie?

Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup ekspresu już ze wbudowanym młynkiem, dzięki temu nasza kawa zostanie szybko zmielona w ziarnach. Bowiem w ekspresie nie będzie młynka, to trzeba będzie używać zmielonej już kawy lub wyposażyć się w wolnostojące urządzenie.

Kolejną kwestią jest wybór młynka, a wyróżniamy jego dwa rodzaje – żarnowe oraz udarowe. Młynek żarnowy mieli kawę, obracając się. Natomiast młynek udarowy sieka ziarna za pomocą swoich ostrzy. Kawa przez to nagrzewa się, tracąc swój smak oraz niepowtarzalny aromat. Dlatego warto wybrać żarnowy młynek ze względu na jego lepsze działanie.

Sprawdź moc i ciśnienie urządzenia

Do jednych z najważniejszych parametrów należy moc oraz ciśnienie ekspresu. Im wyższa moc, tym lepiej, dlatego warto wziąć to pod uwagę, wybierając urządzenie.

Ciśnienie oznacza to, z jaką siłą woda po podgrzaniu będzie przepływać przez zmielone wcześniej ziarna kawy. To właśnie wtedy zbiera aromat oraz smak ziaren, tworząc kawę. Większość ekspresów posiada wartość 15 barów. Do przygotowania dobrego espresso potrzebujemy ciśnienie na poziomie 9 barów.

System spieniania mleka

Każdy automatyczny ekspres do kawy posiada praktycznie system spieniania mleka. Dzięki temu możemy przygotować mleczne kawy na bazie espresso. Dostępne są na rynku ekspresy z dyszą do spieniania mleka lub z tzw. systemem cappuccintore. Dysza jest rurką, która wystaje z ekspresu, a przez nią leci para pod odpowiednim ciśnieniem. Do oddzielnego pojemnika wlewamy mleko i odstawiamy je pod dyszę, która nagrzewa je i napowietrza. To zatem wręcz niezbędny element w każdym ekspresie automatycznym.

Szukasz odpowiedniego ekspresu automatycznego, który spełniłby wszystkie Twoje oczekiwania? Polecamy https://www.swiatekspresow.pl/nivona-ekspresy-do-kawy/, gdzie znajdziesz wysokiej jakości urządzenia marki Nivona. To sprzęt zarówno do użytku domowego, jak i profesjonalnego.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *