W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy, elektronika nie lubi wody, a tu mamy do czynienia z bardzo dużym ciśnieniem 15 bar. Wystarczy mały przeciek i mamy zwarcie. Układ mechaniczny jak nie będzie dobrze przesmarowany, również może ulegać awariom. Odpowiadając na pytanie – czy istnieją ekspresy, które się nie psują, odpowiemy – NIE.
Mamy za to garść porad, które sprawią, że ekspres będzie psuł się znacznie, znacznie rzadziej. Zapraszamy do lektury!
Ważne uwagi, które znacznie przedłużą żywotność ekspresu
- Stosowanie filtrów dedykowanych do naszego ekspresu jest dość drogie można zastosować dzbanek z filtrem jest tańszy
- bezwzględnie po 6 miesiącach wyciągnąć filtr, nieważne ile zrobił kaw
- możemy również, jeśli nie mamy filtra, wlewać wodę przegotowaną z czajnika (zimną po odstaniu) wtedy kamień odłoży się w czajniku, a nie w naszym ekspresie
- nie używać wody z dużych baniaków lub mineralizowanej, ponieważ są tam związki mineralne i dużo wapna, co nie służy ekspresom;
- jeśli stosujecie Państwo miękką wodę wskazane jest raz na pół roku odkamienić ekspres, można zwykłym preparatem do odkamieniania czajników/ekspresów, ale z uwzględnieniem proporcji zawartej w ulotce (nigdy nie odkamieniać wodą z octem czy kwaskiem cytrynowym),
- jeśli woda jest twarda to odkamieniamy częściej, proszę pamiętać, że w większości ekspresów jest opcja ustawiania twardości wody co wiąże się z częstotliwością odkamieniania.
Czyszczenie tabletką
- W ekspresach, które mają program Czyszczenia, wykonać go raz na 3 miesiące (proces czyszczenia tabletką) lub jak np. w ekspresach Jura wyświetla się komunikat po 250 zrobionych kawach,
- po zrobionym procesie czyszczenia tabletką licznik się automatycznie kasuje się i na nowo zlicza zrobione kawy
Co innego jest CZYSZCZENIE a co innego ODKAMIENIANIE.
- proces czyszczenia ma za zadanie usuwanie tłustych osadów po kawie co wiąże się ze smakiem kawy, najczęściej jest to mała tabletka wrzucana do zaparzacza przez podajnik kawy sypanej
- proces odkamieniania ma za zadanie usuwanie osadów wapiennych w całym układzie wodnym;
Co drugie opróżnienie pojemnika z fusami, przepłukać dobrze zaparzacz (element wyciągany, który prasuje kawę). W ekspresach, które nie mają możliwości wyciągnięcia zaparzacza jak np. Jura, niektóre AEG, Krups co 2 lata oddajemy ekspres do serwisu celem czyszczenia ręcznego zaparzacza, ponieważ z czasem może gromadzić się wilgotna kawa, pleśń. Czyszczenie tabletką nie usuwa wszystkiego.
Starać się nie wyjmować zbiornika na wodę tylko dolewać wodę bezpośrednio do zbiornika np.. z dzbanka z filtrem w niektórych ekspresach jest to niemożliwe np. Delonghi czy Saeco Xsmall, Syntia itp.
Jeśli ekspres trochę przecieka lub słychać syczenie i wydostaje się para, nie czekać, bo za chwilę uszkodzi się elektronika, oddajemy ekspres do uszczelnienia. Naprawa lub wymiana elektroniki może być bardzo kosztowna, jednak z odpowiednim serwisem, może być opłacalna.
Polecamy także odwiedzić serwis ekspresów do kawy DeLongi.
Co trzeba wiedzieć aby przygotować dobra kawę?
- wysokość wylewki kawy należy ustawić zależnie od użytej filiżanki, ma to wpływ na uzyskanie właściwej pianki
- właściwie wyregulować młynek (właściwa gradacja)
- filiżanki, w których parzymy kawę, powinny być ciepłe (jest to tym ważniejsze im mniejszą porcję kawy chcemy przygotować)
- każdy dodatek do kawy (cukier, czy śmietanka) powoduje znaczne obniżenie jej temperatury.
Czy wypożyczenie ekspresu do kawy może być dobrym pomysłem?
Jakie są rodzaje ekspresów do kawy?
Jakie są najczęstsze awarie ekspresów do kawy?
Jaki powinien być idealny ekspres do kawy?
Zepsuty ekspres do kawy – jak sobie z nim poradzić?
Jaki powinien być idealny serwis ekspresów do kawy?
Jakie są rodzaje ekspresów do kawy?
Wynajem automatów do kawy – poznaj cenę