W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy, elektronika nie lubi wody, a tu mamy do czynienia z bardzo dużym ciśnieniem 15 bar. Wystarczy mały przeciek i mamy zwarcie. Układ mechaniczny jak nie będzie dobrze przesmarowany, również może ulegać awariom. Odpowiadając na pytanie – czy istnieją ekspresy, które się nie psują, odpowiemy – NIE.
Mamy za to garść porad, które sprawią, że ekspres będzie psuł się znacznie, znacznie rzadziej. Zapraszamy do lektury!
Ważne uwagi, które znacznie przedłużą żywotność ekspresu
- Stosowanie filtrów dedykowanych do naszego ekspresu jest dość drogie można zastosować dzbanek z filtrem jest tańszy
- bezwzględnie po 6 miesiącach wyciągnąć filtr, nieważne ile zrobił kaw
- możemy również, jeśli nie mamy filtra, wlewać wodę przegotowaną z czajnika (zimną po odstaniu) wtedy kamień odłoży się w czajniku, a nie w naszym ekspresie
- nie używać wody z dużych baniaków lub mineralizowanej, ponieważ są tam związki mineralne i dużo wapna, co nie służy ekspresom;
- jeśli stosujecie Państwo miękką wodę wskazane jest raz na pół roku odkamienić ekspres, można zwykłym preparatem do odkamieniania czajników/ekspresów, ale z uwzględnieniem proporcji zawartej w ulotce (nigdy nie odkamieniać wodą z octem czy kwaskiem cytrynowym),
- jeśli woda jest twarda to odkamieniamy częściej, proszę pamiętać, że w większości ekspresów jest opcja ustawiania twardości wody co wiąże się z częstotliwością odkamieniania.
Czyszczenie tabletką
- W ekspresach, które mają program Czyszczenia, wykonać go raz na 3 miesiące (proces czyszczenia tabletką) lub jak np. w ekspresach Jura wyświetla się komunikat po 250 zrobionych kawach,
- po zrobionym procesie czyszczenia tabletką licznik się automatycznie kasuje się i na nowo zlicza zrobione kawy
Co innego jest CZYSZCZENIE a co innego ODKAMIENIANIE.
- proces czyszczenia ma za zadanie usuwanie tłustych osadów po kawie co wiąże się ze smakiem kawy, najczęściej jest to mała tabletka wrzucana do zaparzacza przez podajnik kawy sypanej
- proces odkamieniania ma za zadanie usuwanie osadów wapiennych w całym układzie wodnym;
Co drugie opróżnienie pojemnika z fusami, przepłukać dobrze zaparzacz (element wyciągany, który prasuje kawę). W ekspresach, które nie mają możliwości wyciągnięcia zaparzacza jak np. Jura, niektóre AEG, Krups co 2 lata oddajemy ekspres do serwisu celem czyszczenia ręcznego zaparzacza, ponieważ z czasem może gromadzić się wilgotna kawa, pleśń. Czyszczenie tabletką nie usuwa wszystkiego.
Starać się nie wyjmować zbiornika na wodę tylko dolewać wodę bezpośrednio do zbiornika np.. z dzbanka z filtrem w niektórych ekspresach jest to niemożliwe np. Delonghi czy Saeco Xsmall, Syntia itp.
Jeśli ekspres trochę przecieka lub słychać syczenie i wydostaje się para, nie czekać, bo za chwilę uszkodzi się elektronika, oddajemy ekspres do uszczelnienia. Naprawa lub wymiana elektroniki może być bardzo kosztowna, jednak z odpowiednim serwisem, może być opłacalna.
Polecamy także odwiedzić serwis ekspresów do kawy DeLongi.
Co trzeba wiedzieć aby przygotować dobra kawę?
- wysokość wylewki kawy należy ustawić zależnie od użytej filiżanki, ma to wpływ na uzyskanie właściwej pianki
- właściwie wyregulować młynek (właściwa gradacja)
- filiżanki, w których parzymy kawę, powinny być ciepłe (jest to tym ważniejsze im mniejszą porcję kawy chcemy przygotować)
- każdy dodatek do kawy (cukier, czy śmietanka) powoduje znaczne obniżenie jej temperatury.