Czy są ekspresy, które się nie psują?

W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy, elektronika nie lubi wody, a tu mamy do czynienia z bardzo dużym ciśnieniem 15 bar. Wystarczy mały przeciek i mamy zwarcie. Układ mechaniczny jak nie będzie dobrze przesmarowany, również może ulegać awariom. Odpowiadając na pytanie – czy istnieją ekspresy, które się nie psują, odpowiemy – NIE.

Mamy za to garść porad, które sprawią, że ekspres będzie psuł się znacznie, znacznie rzadziej. Zapraszamy do lektury!

Ważne uwagi, które znacznie przedłużą żywotność ekspresu

  • Stosowanie filtrów dedykowanych do naszego ekspresu jest dość drogie można zastosować dzbanek z filtrem jest tańszy
  • bezwzględnie po 6 miesiącach wyciągnąć filtr, nieważne ile zrobił kaw
  • możemy również, jeśli nie mamy filtra, wlewać wodę przegotowaną z czajnika (zimną po odstaniu) wtedy kamień odłoży się w czajniku, a nie w naszym ekspresie
  • nie używać wody z dużych baniaków lub mineralizowanej, ponieważ są tam związki mineralne i dużo wapna, co nie służy ekspresom;
  • jeśli stosujecie Państwo miękką wodę wskazane jest raz na pół roku odkamienić ekspres, można zwykłym preparatem do odkamieniania czajników/ekspresów, ale z uwzględnieniem proporcji zawartej w ulotce (nigdy nie odkamieniać wodą z octem czy kwaskiem cytrynowym),
  • jeśli woda jest twarda to odkamieniamy częściej, proszę pamiętać, że w większości ekspresów jest opcja ustawiania twardości wody co wiąże się z częstotliwością odkamieniania.

Czyszczenie tabletką

  • W ekspresach, które mają program Czyszczenia, wykonać go raz na 3 miesiące (proces czyszczenia tabletką) lub jak np. w ekspresach Jura wyświetla się komunikat po 250 zrobionych kawach,
  • po zrobionym procesie czyszczenia tabletką licznik się automatycznie kasuje się i na nowo zlicza zrobione kawy

Co innego jest CZYSZCZENIE a co innego ODKAMIENIANIE.

  • proces czyszczenia ma za zadanie usuwanie tłustych osadów po kawie co wiąże się ze smakiem kawy, najczęściej jest to mała tabletka wrzucana do zaparzacza przez podajnik kawy sypanej
  • proces odkamieniania ma za zadanie usuwanie osadów wapiennych w całym układzie wodnym;

Co drugie opróżnienie pojemnika z fusami, przepłukać dobrze zaparzacz (element wyciągany, który prasuje kawę). W ekspresach, które nie mają możliwości wyciągnięcia zaparzacza jak np. Jura, niektóre AEG, Krups co 2 lata oddajemy ekspres do serwisu celem czyszczenia ręcznego zaparzacza, ponieważ z czasem może gromadzić się wilgotna kawa, pleśń. Czyszczenie tabletką nie usuwa wszystkiego.

Starać się nie wyjmować zbiornika na wodę tylko dolewać wodę bezpośrednio do zbiornika np.. z dzbanka z filtrem w niektórych ekspresach jest to niemożliwe np. Delonghi czy Saeco Xsmall, Syntia itp.

Jeśli ekspres trochę przecieka lub słychać syczenie i wydostaje się para, nie czekać, bo za chwilę uszkodzi się elektronika, oddajemy ekspres do uszczelnienia. Naprawa lub wymiana elektroniki może być bardzo kosztowna, jednak z odpowiednim serwisem, może być opłacalna.

Polecamy także odwiedzić serwis ekspresów do kawy DeLongi.

Co trzeba wiedzieć aby przygotować dobra kawę?

  • wysokość wylewki kawy należy ustawić zależnie od użytej filiżanki, ma to wpływ na uzyskanie właściwej pianki
  • właściwie wyregulować młynek (właściwa gradacja)
  • filiżanki, w których parzymy kawę, powinny być ciepłe (jest to tym ważniejsze im mniejszą porcję kawy chcemy przygotować)
  • każdy dodatek do kawy (cukier, czy śmietanka) powoduje znaczne obniżenie jej temperatury.
Twardość drewna kominkowego
Twardość to bardzo istotna cecha charakteryzująca drewno i jedna z najważniejszych wartości dotyczących drewna opałowego. Badana...
Kuchnia w stylu Boho
Kuchnia w stylu Boho to połączenie swobody oraz oryginalnego designu. Jest to miejsce, w którym panuje...

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *