Ekspres nie spienia mleka – co robić?

Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna słabiej spieniać mleko co widoczne jest gołym okiem. Objawy takie jak : „plucie” mlekiem bądź sączące się gorące mleko świadczą o problemie z układem mlecznym bądź samym spieniaczem.  Poniżej najczęstrze problemy, które towarzyszą przy spienianiu mleka.

Zakamieniona grzałka/ bojler

Jeżeli nie odkamieniamy na czas ekspresu bądź wcale , wtedy zaś nie unikniony jest problem ze spienianiem mleka.  Kamień osadza się na grzałce bądź bojlerze, robiąc za izolator, który blokuje przepływ ciepła do wody. Bojler czy też grzałka nagrzewa się do odpowiedniej temperatury, która jest kontrolowana przez czujnik temperatury NTC, który zamocowany jest na zewnątrz ściany grzejnej. 

Bojler nagrzeje zewnętrzną  stronę  do zadanej temperatury, ale nie będzie już  w stanie nagrzać bojlera wewnątrz, aby wytworzyć odpowiednie ciśnienie do spieniania mleka. Dlatego ważne jest to, aby systematycznie odkamieniać ekspres i co najważniejsze odpowiednimi środkami.  Zakazane jest odkamienianie ekspresów kwaskiem cytrynowym czy też octem.  Te 2 specyfiki w jakiś sposób radzą sobie z kamieniem, ale tylko i wyłącznie w urządzeniach z otwartym elementem grzejnym takim jak np. czajnik, żelazko itp. 

Stosowanie kwasku cytrynowego czy też octu zabronione jest w ekspresach ze względu na to, iż te 2 produkty  odklejają kamień od powierzchni i w bardzo długim czasie rozpuszczają go. 

W ekspresie występują bardzo małe przekroje przepływu wody, które poprzez długie Rozpuszczenie się kamienia mogą spowodować zaczopowanie króćców, zaworów itp. co w ostateczności skończy się wizytą w serwisie. (Sprawdź: Nivona serwis)

Zabrudzony spieniacz

Bardzo często zdarza się ,że klienci nie dbają o higienę układu mlecznego. Bardzo ważne jest czyszczenie spieniacza, automatyczne jak i ręczne. Niestety ekspresy z systemami czyszczenia układu mlecznego nie są w stanie nam wyczyścić spieniacza w 100 %. Ważne jest aby taki spieniacz w miarę możliwości rozebrać na części pierwsze i co jakiś  czas ( w zależności od użytkowania) zamoczyć w rozworze wody i płynu na ok. 2-3 h w celu oczyszczenia.

Zużyte uszczelnienia

Spieniacz automatyczny Cappuccinatore jest najbardziej czuły na mikro rozszczelnienia. Po dłuższym czasie użytkowania, uszczelnienia króćców jak i pojemników zużywają się poprzez wycieranie. Niestety spieniacze nie są wykonane z niezniszczalnego materiału i też po dłuższym użytkowaniu wycierają się bądź poprzez temperaturę gubią swoje parametry gabarytowe.

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
26, 2022

Czy wypożyczenie ekspresu do kawy może być dobrym pomysłem?

Ekspres do kawy to sprzęt, który znajdziemy w większości biur, firm i korporacji. Nie zawsze jednak posiadamy go we własnym...
15, 2022

Jakie są rodzaje ekspresów do kawy?

Uwielbiasz kawę i zastanawiasz się nad zakupem ekspresu do kawy? Dowiedz się, jakie są ich rodzaje. Przeczytaj, czym każdy z...
06, 2022

Jakie są najczęstsze awarie ekspresów do kawy?

Twój ekspres nie działa prawidłowo? Przeczytaj, jakie są najczęstsze awarie ekspresów do kawy. Dowiedz się również, jak zapobiegać awariom oraz...
12, 2022

Jaki powinien być idealny ekspres do kawy?

Zastanawiasz się jakie są idealne ekspresy do kawy? Już nie musisz zachodzić w głowę! W tym jednym artykule dowiesz się...
02, 2022

Zepsuty ekspres do kawy – jak sobie z nim poradzić?

Ekspresy do kawy to urządzenia, które – jak każde inne – czasami ulegają awarii. W tych nowszych modelach rzadko kiedy...
23, 2022

Jaki powinien być idealny serwis ekspresów do kawy?

Ekspresy do kawy to urządzenia, które mimo dobrego wykonania, czasem po prostu się psują. W związku z tym, jeśli posiadasz...
10, 2022

Jakie są rodzaje ekspresów do kawy?

Zakup ekspresu do kawy to niezwykle opłacalna inwestycja, jeśli jesteś fanem tego gorącego napoju. Zanim jednak zdecydujesz się na zakup,...
15, 2022

Wynajem automatów do kawy – poznaj cenę

Wielu pracodawców zastanawia się, ile kosztuje wypożyczenie ekspresu do kawy do swojej firmy i czy to w ogóle jest możliwe?...