Kawa po irlandzku –  rozgrzewający kawowy drink

Wymyślony naprędce przepis na rozgrzewającą kawę zaserwowaną w irlandzkim porcie lotniczym szybko się rozprzestrzenił. Dziś tak przygotowany napój można zamówić w większości kawiarni. Dzięki dodatkowi alkoholu doskonale rozgrzewa, przez co chętnie przyrządzany jest w zimowe dni. 

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku powstaje na bazie mocnej kawy, whisky – najlepiej tej irlandzkiej – oraz cukru trzcinowego. Jej zwieńczeniem jest ubita śmietana, przez którą powinno się sączyć napój. Sekretem dobrej irish coffee jest takie jej przyrządzenie, by śmietanowa pianka nie zmieszała się z mocną kawą. Najczęściej podaje się ją w wysokiej szklance na nóżce z uchwytem, choć niektórzy serwują ją również w dużych kieliszkach do wina.

Irish coffee – jak zrobić w domu?

Irish coffee można łatwo przyrządzić samemu. Potrzebujesz do tego 150 ml mocnej kawy, 50 ml whisky, 1 łyżeczkę cukru oraz 50 ml śmietany kremówki.

Trzeba jednak dodać, że w przypadku napoju takiego jak kawa po irlandzku proporcje poszczególnych składników mogą być różne. Najlepiej wypróbować kilka wersji, by odnaleźć idealne dla siebie połączenie.

Rozpocznij od ogrzania naczynia, w którym przyrządzasz kawę – wlej do niego na chwilę ciepłą wodę i wylej ją. Umieść w nim lekko podgrzany alkohol, cukier i wymieszaj. Następnie dolej kawę przygotowaną w ulubionym ekspresie do kawy i znów dokładnie wymieszaj. Teraz pozostaje tylko uzupełnienie szklanki lekko ubitą śmietaną i gotowe!

Co ciekawe, alternatywną wersją tradycyjnej irish coffee jest kawa z whisky i mlekiem, które miesza się z zaparzoną esencją, alkoholem oraz cukrem. Niektórzy idą o krok dalej i do kawy z whisky dodają także miód lub czekoladę.

Z doskonale przyrządzoną irish coffee długie zimowe wieczory z pewnością będą o wiele przyjemniejsze.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *