Filtry do kawy – jak wybrać i na co zwrócić uwagę?

Do przygotowania pysznej, przelewowej kawy potrzebujesz kilku rzeczy, w tym na przykład odpowiednich filtrów do kawy. Bez nich Twoja poranna kawa byłaby przepełniona fusami. Być może już wzdrygasz się na samą myśl! Jednak Twoja kawa może być przepyszna i klarowna, jeśli użyjesz odpowiednich filtrów do kawy. Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o papierowych filtrach do kawy? Zapraszamy do lektury!

Rodzaje i rozmiary filtrów do kawy

Zastanawiasz się jak odnaleźć idealny filtr do kawy? To wbrew pozorom nic trudnego, wystarczy, że zdobędziesz kilka cennych informacji i wskazówek, które pozwolą Ci dobrać odpowiednie wyposażenie.

Na rynku dostępne są 4 podstawowe rodzaje filtrów do kawy:

  • okrągłe,
  • stożkowe,
  • z płaskim dnem,
  • z dnem w kształcie linii, podwójnie zaginane

Skąd wiedzieć, który filtr będzie odpowiedni do Twoich potrzeb? Filtrów stożkowych używa się w dripperach oraz w Chemexie. Filtry te występują w kilku rozmiarach, dostosowanych do wielkości zaparzacza. Zasada doboru tego typu filtrów jest dość prosta – im większy rozmiar urządzenia tym w większy filtr należy zakupić.

Podobnie też dobiera się filtry o innej budowie. Jeśli występują w kilku rozmiarach, to należy wziąć pod uwagę wielkość drippera i w ten sposób dobrać odpowiedni filtr.

Filtry z płaskim dnem przypominają swoim kształtem foremkę do muffinek. Tego typu filtry sprawiają, że kawa ma bardziej słodkawy smak. Wadą tego produktu jest to, że należy zwrócić szczególną uwagę na sposób ich przechowywania. W innym przypadku „spłaszczony” filtr ciężko przywrócić do pierwotnego kształtu.

Filtry podwójnie zaginane, z płaskim dnem wykorzystywane są zazwyczaj w automatach przelewowych oraz w niektórych ręcznych dripperach. Najmniejsze, cienkie papierowe dyski to filtry pasujące do kawowych strzykawek – AeroPress’u czy urządzenia Slowpresso. Są one bezproblemowe jeżeli chodzi o przechowywanie oraz transport, ze względu na to, że zajmują one najmniej miejsca i są odporne na lekkie zagięcia.

Grubość filtrów do kawy

Grubość filtra to kolejny czynnik, jaki warto wziąć pod uwagę, wybierając filtry do kawy. Im grubszy materiał, z którego zrobiony jest filtr, tym więcej olejków zawartych w kawie zostanie oddzielonych od finalnego napoju.

Co to właściwie oznacza? Im filtr jest grubszy, tym bardziej klarowna i delikatna jest kawa. Analogicznie zatem filtry zrobione z cieńszego papieru, sprawiają, że zaparzona kawa będzie zawierać więcej olejków. Oczywiście należy pamiętać o tym, że grubość filtra wpływa również na czas przelewania kawy (w metodach grawitacyjnych). Rodzaj wybranego filtra wpływa także na to jak długo będziemy czuli kawę po jej wypiciu, czyli na tzw. „aftertaste”. Im filtr grubszy i bardziej oddziela olejki w napoju, tym krótszy jest również czas odczuwania aftertaste.

Filtry do kawy – podsumowanie

Wybór odpowiednich filtrów do kawy powinien zależeć od kilku kwestii. Należy wziąć pod uwagę nie tylko rodzaj filtra i dopasować go do odpowiedniej metody parzenia kawy. Musisz pamiętać również o tym, aby zdecydować się na odpowiednią grubość filtra. Ta cecha ma bowiem również wpływ na końcowy smak kawy. Prowadzisz firmę i potrzebujesz również urządzenia, które w szybki i prosty sposób zaparzy pyszną kawę, zarówno dla miłośników małej czarnej, jak i dla tych, którzy wolą białą kawę? Najem ekspresów do kawy to świetny wybór!

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *