Kawa bezkofeinowa – jak powstaje?

Wiele osób spożywa codziennie kawę nie tylko ze względu na jej właściwości pobudzające, ale także wyjątkowy smak. Wiele ludzi po prostu kocha smak kawy i nie wyobraża sobie z niej zrezygnować. Jednak niektóre osoby nie mogą spożywać kofeiny lub źle się po niej czują. Kawa bezkofeinowa to również idealna propozycja dla kobiet w ciąży. Najtrudniejsze w całym procesie usunięcia kofeiny jest to, aby pozostawić w napoju nadal walory smakowe oraz aromat kawy. Nie jest to łatwe, gdyż kawa zawiera około 1000 substancji chemicznych, które składają się na jej finalny smak. Kofeina jest substancją rozpuszczalną w wodzie, dlatego woda jest stosowana we wszystkich metodach dekofeinizacji. Chcesz dowiedzieć się więcej o kawie bezkofeinowej? Koniecznie przeczytaj poniższy wpis! Zapraszamy do lektury!

Czym jest kofeina?

Większość osób kojarzy kofeinę właśnie z kawą. Jednak warto wiedzieć, że znajduje się ona również w innych produktach. Gdzie jeszcze możesz znaleźć kofeinę? Substancja znajduje się również a czekoladzie, kakao, yerbie, czy niektórych lekach. Działanie kofeiny polega na bezpośrednim wpływie substancji na ośrodkowy układ nerwowy. Właśnie dzięki temu czujemy efekt pobudzenia, poprawie ulega koncentracja, pamięć, a także widoczna jest poprawa humoru.

Najwyższe stężenie kofeiny we krwi występuje po około 40-60 minutach od jej spożycia. Poziom kofeiny w kawie może być różny i zależy od wielu czynników takich jak: rodzaj mieszanki kawowej, forma przygotowania kawy, stopień wypalenia ziaren, czy też metoda jej parzenia. Chcesz wypić pyszną kawę każdego dnia również u siebie w domu? Koniecznie postaw na najlepsze ekspresy do kawy w sklepie Świat Ekspresów!

Czy można przedawkować kofeinę?

Oczywiście kofeinę można przedawkować jeżeli spożyje się zbyt dużo produktów, które ją zawierają. Dla większości ludzi spożywanie odpowiednich dawek kofeiny przynosi pożądane skutki oraz jest zdrowe dla organizmu. Jednak może być inaczej w przypadku, gdy wypijemy na przykład zbyt dużo kawy. Bezpieczna dzienna dawka kofeiny dla zdrowych, dorosłych osób wynosi 400 mg, co w dużym uproszczeniu odpowiada średnio 4 filiżankom kawy. Jakie zatem mogą być skutki przedawkowania kofeiny?

Nadmierne spożycie kofeiny może wywołać:

  • nudności,
  • wymioty,
  • przyspieszenie bicia serca,
  • ogólne osłabienie
  • zaburzenia koncentracji
  • rozdrażnienie

Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa?

Być może zastanawiasz się, czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa? Zawiera ona szereg innych składników niż kofeina, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Kawa bez kofeiny zawiera na przykład antyoksydanty. Niestety przez proces dekofeinizacji jest ich mniej. Warto pamiętać, że przeciwutleniacze wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób np. nowotworów.

Dlaczego jeszcze warto spożywać kawę bezkofeinową? Picie kawy, zarówno zwykłej, jak i bezkofeinowej, wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę najprawdopodobniej nie jest związane ze spożyciem kofeiny, a z innymi składnikami, zawartymi w kawie.

Kawa bezkofeinowa to napój, który jest alternatywą dla tradycyjnie parzonej kawy. Jeżeli nie możesz spożywać kofeiny lub chcesz ja ograniczyć, warto zainteresować się tego typu rozwiązaniem. Rozglądasz się za ekspresem do kawy do Twojego domu lub biura? Koniecznie zajrzyj na ranking ekspresów kolbowych i wybierz urządzenie, które zaparzy Ci codziennie pyszną, aromatyczną kawę o jakiej marzysz!

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *