French Press – jak parzyć kawę w zaparzaczu?

French press, inaczej nazywana prasą francuską to niezwykle proste i przyjemne w użytkowaniu urządzenie do zaparzania kawy. Jest niezwykle tanie, ponieważ można go kupić już za kilkadziesiąt złotych i, co najważniejsze, będzie to produkt dobrej jakości. Kawa, którą zaparzymy w prasie francuskiej, jest bardzo dobra – o ile posiadamy wysokiej jakości ziarna i będziemy przestrzegać kilku prostych zasad. Opiszemy je poniżej!

Zaparzacz do kawy – jak używać?

Jeżeli zastanawiasz się jak zaparzyć kawę w zaparzaczu, odpowiedź na pewno Cię ucieszy! Ta czynność jest taka sama jak parzenie kawy „po polsku”! Chodzi tu o zalewanie wodą jednej, czy dwóch łyżeczek kawy w szklance.

Prasy francuskie w większości są również szklane i wsypuje się do nich odpowiednią ilość kawy i zalewa gorącą wodą.

Najlepszą zaletą tego prostego urządzenia jest to, że posiada ono specjalne sitko osadzone na pręcie. Wsuwamy je do szklanego walca i spychamy fusy z kawy na dno. Zdarza się bowiem, że gorący napar czasami lubi wytrysnąć  z boku sitka i wylać się górą – co wiąże się oczywiście z poparzeniem ręki. Dzieje się tak, gdy do french pressa wsypiemy zbyt drobno zmieloną kawę, lub, gdy kawy będzie za dużo i zbyt mocno naciśniemy na sitko. Uważajcie!

Kawa z zaparzacza

Parzenie kawy w zaparzaczu french press nie jest zbyt skomplikowane, na pewno prostsze niż parzenie kawy innymi metodami. Dodatkowo prasa francuska umożliwia nam eksperymentowanie – ze stopniem zmielenia kawy, od najdrobniejszego (pamiętajmy – powoli naciskajmy tłok) do grubego – w tym przypadku czas parzenia powinniśmy wydłużyć.

Do eksperymentalnego parzenia kawy we french pressie możemy użyć nawet znacznie chłodniejszej wody – 60 stopni C. Kawa w tym przypadku powinna być zmielona grubo i „parzenie” musi trwać odpowiednio długo, nawet kilkanaście czy klikadziesiąt minut. W prasie francuskiej zaparzymy nawet herbatę, ale do tego celu lepiej kupić inne urządzenia – odpowiednie do parzenia herbaty.

Jaka kawa do zaparzacza?

Gdy do całego procesu zaparzania kawy we french pressie podejdziemy bardziej profesjonalnie, to uzyskamy z niego o wiele smaczniejszy napar. Najważniejsza jest oczywiście kawa – powinna być dobrej jakości, świeża i zmielona na chwilę przed parzeniem.

Kawa do zaparzacza – czy to ma być robusta czy arabika, czy może jakaś mieszanka – nie ma jakichś specjalnych wymagań. Po prostu ma nam smakować. Ważne jest, aby ziarna były odpowiednio zmielone. Najlepiej aby miały miałkość piasku – czyli były grubsze niż do typowego ekspresu.

Twardość drewna kominkowego
Twardość to bardzo istotna cecha charakteryzująca drewno i jedna z najważniejszych wartości dotyczących drewna opałowego. Badana...
Kuchnia w stylu Boho
Kuchnia w stylu Boho to połączenie swobody oraz oryginalnego designu. Jest to miejsce, w którym panuje...

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *