French press, inaczej nazywana prasą francuską to niezwykle proste i przyjemne w użytkowaniu urządzenie do zaparzania kawy. Jest niezwykle tanie, ponieważ można go kupić już za kilkadziesiąt złotych i, co najważniejsze, będzie to produkt dobrej jakości. Kawa, którą zaparzymy w prasie francuskiej, jest bardzo dobra – o ile posiadamy wysokiej jakości ziarna i będziemy przestrzegać kilku prostych zasad. Opiszemy je poniżej!
Zaparzacz do kawy – jak używać?
Jeżeli zastanawiasz się jak zaparzyć kawę w zaparzaczu, odpowiedź na pewno Cię ucieszy! Ta czynność jest taka sama jak parzenie kawy „po polsku”! Chodzi tu o zalewanie wodą jednej, czy dwóch łyżeczek kawy w szklance.
Prasy francuskie w większości są również szklane i wsypuje się do nich odpowiednią ilość kawy i zalewa gorącą wodą.
Najlepszą zaletą tego prostego urządzenia jest to, że posiada ono specjalne sitko osadzone na pręcie. Wsuwamy je do szklanego walca i spychamy fusy z kawy na dno. Zdarza się bowiem, że gorący napar czasami lubi wytrysnąć z boku sitka i wylać się górą – co wiąże się oczywiście z poparzeniem ręki. Dzieje się tak, gdy do french pressa wsypiemy zbyt drobno zmieloną kawę, lub, gdy kawy będzie za dużo i zbyt mocno naciśniemy na sitko. Uważajcie!
Kawa z zaparzacza
Parzenie kawy w zaparzaczu french press nie jest zbyt skomplikowane, na pewno prostsze niż parzenie kawy innymi metodami. Dodatkowo prasa francuska umożliwia nam eksperymentowanie – ze stopniem zmielenia kawy, od najdrobniejszego (pamiętajmy – powoli naciskajmy tłok) do grubego – w tym przypadku czas parzenia powinniśmy wydłużyć.
Do eksperymentalnego parzenia kawy we french pressie możemy użyć nawet znacznie chłodniejszej wody – 60 stopni C. Kawa w tym przypadku powinna być zmielona grubo i „parzenie” musi trwać odpowiednio długo, nawet kilkanaście czy klikadziesiąt minut. W prasie francuskiej zaparzymy nawet herbatę, ale do tego celu lepiej kupić inne urządzenia – odpowiednie do parzenia herbaty.
Jaka kawa do zaparzacza?
Gdy do całego procesu zaparzania kawy we french pressie podejdziemy bardziej profesjonalnie, to uzyskamy z niego o wiele smaczniejszy napar. Najważniejsza jest oczywiście kawa – powinna być dobrej jakości, świeża i zmielona na chwilę przed parzeniem.
Kawa do zaparzacza – czy to ma być robusta czy arabika, czy może jakaś mieszanka – nie ma jakichś specjalnych wymagań. Po prostu ma nam smakować. Ważne jest, aby ziarna były odpowiednio zmielone. Najlepiej aby miały miałkość piasku – czyli były grubsze niż do typowego ekspresu.
freepik.com
Czy wypożyczenie ekspresu do kawy może być dobrym pomysłem?
Jakie są rodzaje ekspresów do kawy?
Jakie są najczęstsze awarie ekspresów do kawy?
Jaki powinien być idealny ekspres do kawy?
Zepsuty ekspres do kawy – jak sobie z nim poradzić?
Jaki powinien być idealny serwis ekspresów do kawy?
Jakie są rodzaje ekspresów do kawy?
Wynajem automatów do kawy – poznaj cenę