Różnorodność technologii parzenia kawy oraz odmienne parametry techniczne ekspresów wymagają doboru odpowiedniego rodzaju kawy. Można się w tym wszystkim pogubić, co prowadzi często do zniechęcenia z korzystania z maszyny i powrót do kawy rozpuszczalnej. A tak naprawdę nie jest to wcale takie trudne! Wystarczy przeczytać nasz poniższy poradnik, w którym polecamy, jak wybrać dobrą kawę do odpowiedniego typu ekspresu.
Kawa do ekspresu przelewowego
Ekspresy przelewowe to najpopularniejsze rodzaje ekspresów. Parzenie w nich kawy polega na przelaniu przez filtr z kawą gorącej wody. W tym przypadku bardzo ważna będzie temperatura wody oraz długość kontaktu zmielonych ziaren z wodą. Aby uzyskać pewność, że kawa nie będzie zbyt cierpka, warto wybierać kawy jasno palone. Będziemy wtedy mieli pewność, że uzyskamy delikatny smak, a jednocześnie kawa odpowiednio pobudzi nas do działania.
Kawa do ekspresu ciśnieniowego
Jeżeli masz w domu dobrej jakości ekspres ciśnieniowy, to możesz poszaleć w zakresie wyboru odpowiedniej kawy. Ogromny wybór kaw, które stanowią połączenie robusty i arabiki, bądź też składają się w 100% z jednego gatunku kawy sprawdzi się tutaj idealnie. Warto jednak zwrócić uwagę na rodzaj palenia. O wiele lepiej sprawdzą się kawy mocno palone o ciemnej barwie. Możesz wybrać spośród odmian kawy arabika czy robusta lub ich rozmaitych mieszanek. Pamiętaj, że aby osiągnąć głębię aromatu, warto zmielić kawę tuż przed jej zaparzeniem.
Do ekspresów kolbowych dobieramy kawy mielone, natomiast zawsze pamiętajmy, aby zmielić kawę zaraz przed zaparzeniem. Z kolei, jeżeli mamy ekspres automatyczny, nie musimy martwić się o proces parzenia kawy. Idealnie sprawdzi się tu chociażby kawa ziarnista arabica do ekspresów. Wystarczy jedynie, że dobierzemy ziarna o odpowiednio aromatycznym smaku i zapachu kawy.
Kawa do kawiarki
Do kawiarki wybierajmy kawy słodkie o wyrazistym smaku. Bardzo ciekawy smak daje także kawa zielona zaparzona w kawiarce. Poszczególne rodzaje kawiarek różnią się między sobą rodzajami filtrów. Z zasady najlepsze będą jednak kawy drobno mielone i jasno parzone. Jeżeli mamy taką możliwość, zmielmy ziarna kawy tuż przed zaparzeniem kawy.