Jak dobrać kawę do danego rodzaju ekspresu?

Różnorodność technologii parzenia kawy oraz odmienne parametry techniczne ekspresów wymagają doboru odpowiedniego rodzaju kawy. Można się w tym wszystkim pogubić, co prowadzi często do zniechęcenia z korzystania z maszyny i powrót do kawy rozpuszczalnej. A tak naprawdę nie jest to wcale takie trudne! Wystarczy przeczytać nasz poniższy poradnik, w którym polecamy, jak wybrać dobrą kawę do odpowiedniego typu ekspresu.

Kawa do ekspresu przelewowego

Ekspresy przelewowe to najpopularniejsze rodzaje ekspresów. Parzenie w nich kawy polega na przelaniu przez filtr z kawą gorącej wody. W tym przypadku bardzo ważna będzie temperatura wody oraz długość kontaktu zmielonych ziaren z wodą. Aby uzyskać pewność, że kawa nie będzie zbyt cierpka, warto wybierać kawy jasno palone. Będziemy wtedy mieli pewność, że uzyskamy delikatny smak, a jednocześnie kawa odpowiednio pobudzi nas do działania.

Kawa do ekspresu ciśnieniowego

Jeżeli masz w domu dobrej jakości ekspres ciśnieniowy, to możesz poszaleć w zakresie wyboru odpowiedniej kawy. Ogromny wybór kaw, które stanowią połączenie robusty i arabiki, bądź też składają się w 100% z jednego gatunku kawy sprawdzi się tutaj idealnie. Warto jednak zwrócić uwagę na rodzaj palenia. O wiele lepiej sprawdzą się kawy mocno palone o ciemnej barwie. Możesz wybrać spośród odmian kawy arabika czy robusta lub ich rozmaitych mieszanek. Pamiętaj, że aby osiągnąć głębię aromatu, warto zmielić kawę tuż przed jej zaparzeniem.

Do ekspresów kolbowych dobieramy kawy mielone, natomiast zawsze pamiętajmy, aby zmielić kawę zaraz przed zaparzeniem. Z kolei, jeżeli mamy ekspres automatyczny, nie musimy martwić się o proces parzenia kawy. Idealnie sprawdzi się tu chociażby kawa ziarnista arabica do ekspresów. Wystarczy jedynie, że dobierzemy ziarna o odpowiednio aromatycznym smaku i zapachu kawy.

Kawa do kawiarki

Do kawiarki wybierajmy kawy słodkie o wyrazistym smaku. Bardzo ciekawy smak daje także kawa zielona zaparzona w kawiarce. Poszczególne rodzaje kawiarek różnią się między sobą rodzajami filtrów. Z zasady najlepsze będą jednak kawy drobno mielone i jasno parzone. Jeżeli mamy taką możliwość, zmielmy ziarna kawy tuż przed zaparzeniem kawy.

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
29, 2021

Barista – czy to zawód dla Ciebie?

Szukasz swojej ścieżki zawodowej? Próbujesz różnych rzeczy, ale to jeszcze nie to, co chcesz robić w życiu? Jeżeli jesteś miłośnikiem...
29, 2021

Jak znaleźć odpowiedni serwis ekspresów do kawy?

Jeżeli jesteś właścicielem ekspresu do kawy zapewne wiesz, jak ważna jest jego regularna pielęgnacja. Oprócz tego ważne jest, aby od...
19, 2021

Kiedy warto wynająć ekspres do kawy?

Wypożyczalnia ekspresów to świetne rozwiązanie dla osób, które planują zorganizować ważne wydarzenie takie jak impreza firmowa czy wesele. Niezależnie czy...
27, 2021

Ekspres ciśnieniowy do domu – na co zwrócić uwagę?

Aby móc wypić cappuccino czy espresso w zaciszu domowym, niezbędny będzie dobry ekspres do kawy, najlepiej ciśnieniowy. W przypadku automatycznego...
07, 2021

Najważniejszy element w ekspresie – jak dbać o blok zaparzający

Podstawową funkcją ekspresu jest przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy w domu, bez konieczności wyjścia do kawiarni. Czy zastanawiałeś się kiedyś...
04, 2021

Jaki wybrać używany ekspres do kawy?

Zakup ekspresu nie musi wcale wiązać się z dużymi kosztami i nabyciem jedynie drogiego modelu urządzenia. Dużą popularnością cieszą się...
28, 2020

Ekspres nie spienia mleka – co robić?

Często dzieję się tak, że po jakimś czasie użytkowania ekspres zaczyna słabiej spieniać mleko co widoczne jest gołym okiem. Objawy...
28, 2020

Czy są ekspresy, które się nie psują?

W ekspresach oprócz układów elektronicznych występują jeszcze dwa układy: mechaniczny i hydrauliczny to wszystko musi ze sobą współpracować. Jak wiemy,...