Na sklepowych półkach można zauważyć rozmaite modele i rodzaje urządzeń do przygotowywania naszej ulubionej kawy. Dla laika wybór jednego z nich może być problemem. Każdy chciałby zakupić ekspres do kawy, który będzie parzył smaczny napar, w stosunkowo dobrej cenie i dobrej jakości. Jak spośród tylu modeli wybrać najlepszy?
Domowy ekspres dla amatorów
Jednym z kluczowych kryteriów pomagających podjąć decyzję jest wykorzystanie ekspresu. Maszyny przeznaczone do użytku domowego różnią się od automatów używanych w kawiarniach.
Naprawa ekspresów Tarnów – sprawdź ofertę
Wobec domowego ekspresu do kawy wymagania zazwyczaj nie są wygórowane: ma parzyć smaczną kawę i nie kosztować majątku. Na rynku dostępne są tanie ekspresy ciśnieniowe, nazywane często ręcznymi lub kolbowymi. Nazwa pochodzi od kolby – podajnika – do którego sypie się kawę. Tego typu urządzenie można mieć już za około 200zł. Charakteryzuje je brak automatyki (nie posiada zwykle panelu sterującego) oraz ręczna obsługa całego procesu przygotowania napoju. Kolbowe ekspresy do kawy posiadają jedynie sygnalizację gotowości do parzenia kawy i – jeżeli ekspres jest wyposażony w dyszę do cappuccino – spieniania mleka. Gdy maszyna się nagrzeje i osiągnie odpowiednie ciśnienie, zapala się lub gaśnie dioda, sygnalizując możliwość rozpoczęcia pracy.
Ekspres dla miłośników kawy
Osoby chcące rozkoszować się pełniejszym smakiem kawy mają do wyboru automatyczne ekspresy ciśnieniowe lub ekspresy kapsułkowe. Ekspress do kawy sam dobierze odpowiednią ilość ziaren, zmieli je – większość jest wyposażona w zintegrowany młynek, a później przyrządzi napój. Podobnie jest z przygotowaniem mleka – wystarczy dolać go do specjalnego pojemnika lub wprowadzić rurkę do butelki, by ekspres sam dobrał odpowiednie ciśnienie, a następnie podgrzał i spienił mleko. Użytkownik nie musi również przejmować się czyszczeniem – automat sam płucze instalację. Rozwiązanie to z pewnością spodoba się domownikom, którzy mają różne gusty. Ekspres może przygotować dwie kawy jednocześnie i nie wymaga czyszczenia między parzeniami. Zrobienie jednocześnie podwójnego espresso i dużego cappuccino nie jest w tym przypadku żadnym problemem.
Ekspres do biura
Firmy często wybierają rozwiązania przeznaczone dla domowych użytkowników, jeżeli ilość parzonych dziennie kaw nie jest duża lub decydują się na profesjonalne maszyny. Najlepsze urządzenia, na których pracują bariści, to jednak spory wydatek, dlatego zamiast nich w firmowych kuchniach pojawiają się tańsze maszyny ciśnieniowe lub automaty. Chętnie wybiera się również ekspresy przelewowe, dające możliwość zaparzenia wielu kaw jednocześnie i stosunkowo tanie w eksploatacji.
Przed zakupem warto przemyśleć decyzję i zapoznać się z dostępnymi na rynku automatami. Czas poświęcony na analizę możliwości zaprocentuje później maszyną idealnie dobraną do potrzeb i wymagań użytkownika.