
Idealnie zaparzona kawa to podstawa spotkań towarzyskich i biznesowych. W tej kwestii niezwykle istotna jest jakość ziaren kawowca, z których powstanie Twoja poranna kawa. Oto nasz subiektywny ranking 5 kaw ziarnistych. Spośród nich na pewno znajdziesz tą idealną. Proponujemy w rankingu zarówno mocniejszą, bardziej aromatyczną, delikatniejszą, czy nutką orzechowego posmaku. Wszystko zależy od Twoich prywatnych preferencji i upodobań.
Czym powinna cechować się dobra kawa?
Zdecydowanie podstawowym kryterium, jakim powinniśmy się kierować przy wyborze kawy, jest to czy jest to kawa ziarnista. Chcąc cieszyć się pełnym aromatem i smaku naszych napoi koniecznie musimy sięgnąć właśnie po kawę ziarnistą, a nie zmieloną uprzednio w fabryce. Należy pamiętać, że aromat kawy po jej zmieleniu bardzo szybko ulatuje. Pomimo próżniowego pakowania oraz przechowywania kawy w zacienionym miejscu nie będziemy w stanie utrzymać pełni aromatu kawy, która została zmielona kilka miesięcy wcześniej. Powinniśmy również zrezygnować ze wszelkiego rodzaju kaw aromatyzowanych i skupić się na klasycznych palonych ziarnach. Kawa aromatyzowana jest sztucznie nasączana substancjami zapachowymi, które niejednokrotnie mają ciekawy aromat, jednak nie pozwalają one na uzyskanie naturalnego, pełnego, klasycznego smaku. Dlatego jeżeli chcesz sięgnąć po najlepszą kawę, postaw na kawę ziarnistą. Oto nasz ranking kaw ziarnistych, specjalnie dla Ciebie.
Ranking kaw ziarnistych
- Siedlecka Manufaktura Kawy Exclava – To świetne rozwiązanie dla osób niezdecydowanych, ponieważ zawartość ziaren arabiki i robusty została wywarzona pół na pół. Pierwsza część pozwoli Ci zasmakować w kawy z dalekiej Etiopii, która cechuje się delikatnie korzennym aromatem i zawiera w sobie nutkę orzechowego posmaku. Z kolei druga połowa azjatyckiej robusty odpowiada za mocniejszy i wyrazisty charakter kawy, co dodatkowo wzmacnia wysoka zawartość kofeiny.
- MokaSirs Oro – Oto 100% arabika, której smak i aromat możesz teraz poczuć we własnym domu. Zaznasz prawdziwego charakteru kawy prosto z brazylijskich i środkowo-amerykańskich upraw, która z pewnością podbije Twoje kubki smakowe swoją lekkością, orzechową kremowością oraz brakiem kwaskowatego posmaku. Wszystko razem pozwoli Ci zaparzyć idealną kawę latte czy nawet proste espresso.
- Arcaffe Mokacrema – Przedstawiamy kolejne 100% wydanie ziaren arabiki, które tym razem pochodzą z plantacji Ameryki Środkowej i Etiopii. Ich smak i aromat rozpoznasz od razu, ponieważ charakteryzują się dość intensywnym kwiatowym zapachem połączonym z delikatnie cytrusową wonią, a po spróbowaniu powinieneś wyczuć także miodowy posmak. To rewelacyjna mieszanka stworzona idealnie pod kawy mleczne.
- Arcaffe Roma – Nietypowe połączenia, niebanalny smak i nieoczywisty aromat – to wszystko znajdziesz w tym jednym opakowaniu kawy ziarnistej. Zatem jeśli lubisz próbować nowych i nieznanych dotąd smaków, koniecznie wypróbuj tą mieszankę ziaren arabiki pochodzących z różnych gatunków, które nadają kawie jednocześnie słodki i nieco karmelowy posmak, ale z drugiej strony wyczuwalny jest tutaj akcent dymny, tytoniowy, który wzbogaca aromat kremowej konsystencji kawy.
- Siedlecka Manufaktura Kawy Platinum – Znajdziesz tutaj połączenie dwóch klasycznych odmian arabiki – kolumbijską i brazylijską. Ich zestawienie przy średnim stopniu palenia gwarantuje pozbycie kwaskowatości i goryczy w smaku kawy, a przy tym nadaje jej lekko karmelowy i słodkawy posmak. Będzie ona świetnie nadawała się do mlecznych propozycji kawowych, a także tradycyjnego espresso, które od teraz będzie smakować jeszcze lepiej.