Aby móc przyrządzić smaczny oraz aromatyczny napój kawowy potrzeba urządzenia, który mógłby przygotować kawę według naszych upodobań oraz preferencji smakowych. Najczęściej kawę pijamy w kawiarni, pracy, ale również parzymy ją w domu. W naszym poniższym artykule przedstawimy kilka urządzeń, dzięki którym przygotujesz swoją ulubioną kawę.
O czym pamiętać podczas parzenia kawy?
Parzenie kawy to proces, który wymaga prawidłowego podejścia, dzięki któremu przygotujemy odpowiedni napój. Najważniejsze w całej czynności jest oczywiście temperatura oraz czas parzenia. Cały proces parzenia kawy rozpoczynamy od przygotowania kawy, gdzie warto wybrać świeże i jasno palone ziarna, które powinny być zmielone krótko przed zaparzeniem. Na smak samej kawy duży wpływ ma również woda, gdzie najlepiej wybrać wodę przefiltrowaną, pozbawionej kamienia i osadu. Następnym krokiem jest temperatura wody, gdzie nie powinniśmy korzystać ze wrzątku, a woda nie może przekraczać 96 stopni Celsjusza. Należy również dopasować intensywność naparu, gdzie zaleca się 6 g kawy na każde 100 ml wody.
W jaki sposób parzyć kawę?
Kawa powinna charakteryzować się przede wszystkim dobrym smakiem oraz aromatem, a także warto przygotować ulubiony napój w odpowiednim urządzeniu. Parzyć kawę możemy zarówno poprzez metody ciśnieniowe, jak i przelewowe.
Kawiarka
Klasyczna kawiarka w dalszym ciągu jest używany przez osoby, które cenią sobie tradycyjne metody parzenia kawy, dzięki czemu mamy możliwość wydobyć wyjątkowy aromat kawy. To również urządzenie, które sprawdza się jako alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego. Kawiarka składa się ze zbiornika na wodę i zaparzoną kawę, a także sitka na zmielone ziarna kawy. Następnie ustawia się ją na palniku, gdzie woda w dolnym pojemniku wytwarza ciśnienie, przepływa na sitko z kawą i trafia do górnego zbiornika.
Aeropress
To bardzo łatwe w użytkowaniu sprzęt, gdzie szybko przygotujesz kawę w domowym zaciszu. Aeropress może również pochwalić się niewielkimi rozmiarami, co sprawia, że łatwo zabrać go w podróż. Składa się z cylindra zaparzającego, tłoka, sitka, kolby i filtra dopasowanego do sitka, a także mieszadełka i lejka. Urządzenia posiada tubę, do którego wsypuje się zmieloną kawę, całość napełnia wodą, a po 30 sekundach kawa chłonie wodę i pęcznieje. Po kilku chwilach można uzupełnić wodę do pełna. Aeropress ustawia się na kubku lub filiżance, do których wyciska się napój. Jeśli szukasz odpowiedniego urządzenia, wybierz aerobie aeropress, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się wyjątkowym smakiem ulubionej kawy.
Zaparzacz
Zaparzacz tłokowy może pochwalić się najszybszym oraz najprostszym sposobem na aromatyczną kawę w domu. Sprzęt ten jest również rozwiązaniem dla osób, które cenią sobie łagodniejszy posmak kawy. Tłok, który znajduje się w zaparzaczu umożliwia pozbycie się fusów, gdzie oprócz kawy można stosować go także do zaparzenia herbat.