Smaczna i aromatyczna kawa to u niektórych podstawowy element każdego poranka, który pozwala lepiej zacząć dzień. Jeśli posiadasz ekspres do kawy, z pewnością wiesz, że należy o niego prawidłowo dbać. Przedłużymy wówczas jego żywotność, a także będziemy mogli cieszyć się kawą wysokiej jakości. Dlatego zapoznaj się z naszym poniższym artykułem, jeśli chcesz posiadać sprawny ekspres przez długi czas.
Czyszczenie wszystkich elementów
Podczas posiada ekspresu do kawy istotne, aby regularnie czyścić wszystkie jego elementy. Optymalnym rozwiązaniem jest przepłukanie najważniejszych części raz dziennie w momencie, gdy już nie będziemy użytkować urządzenia. Warto pamiętać, aby przede wszystkim codziennie wymieniać wodę na świeżo – inaczej nie tylko ucierpi smak naszej kawy, ale również wiele elementów wewnątrz ekspresu. Opróżnić i oczyścić należy również pojemnik na fusy, czy miejsce, gdzie wsypujemy kawę, a następnie pozostawić do całkowitego wyschnięcia. Jeśli tego nie zrobimy, prędzej czy później do tych elementów dostaną się zabrudzenia, a co gorsza pleśń. Jeśli chcesz odpowiednio wyczyścić wszystkie elementy w urządzeniu, zaopatrz się w akcesoria do ekspresów do kawy, m.in. w płyny, tabletki czy specjalne płyny do czyszczenia oraz konserwacji, dzięki którym dbanie o ekspres do kawy będzie znacznie łatwiejsze.
Regularne oczyszczanie systemu spieniającego
Twój ekspres posiada system spieniania mleka lub dyszę spieniającą? To z pewnością świetnie rozwiązanie szczególnie dla osób, które uwielbiają mleczne kawy na bazie espresso. Jednak, aby móc cieszyć się delikatną i pyszną pianką, należy odpowiednio płukać oraz przecierać wilgotną ściereczką te elementy po nawet każdym użyciu. Mleko tworzy charakterystyczny osad oraz nalot, które następnie mogą utrudniać przygotowanie mlecznej pianki, a także zatknąć przewody, co spowoduje nieprawidłowe spieniania mleka.
Odkamienianie urządzenia
Większość ekspresów do kawy musi być regularnie odkamienianych. Takie informacje znajdziemy zazwyczaj na wyświetlaczu, który przypomina nam o takiej czynności. W takiej sytuacji jedyne, co musimy zrobić to nacisnąć guzik, aby nastąpił proces odkamieniania. Jeśli nie posiadamy w urządzeniu takiej funkcji, powinniśmy robić to, co 3-6 miesięcy, czyli po przyrządzeniu około 200 kaw. Należy wtedy kupić specjalne środki czyszczące oraz odkamieniające i umieścić w przeznaczonych do tego w ekspresie miejscu.
Czyszczenie ekspresu z zewnątrz
Regularne czyszczenie ekspresu powinno również obejmować zewnętrzną stronę urządzenia. Podczas nalewania kawy, wody czy mleka powstają różne zanieczyszczenia, które wyglądają przede wszystkim nieestetycznie – mowa o zaciekach, kroplach czy osadzie. Dlatego warto codziennie przetrzeć wszystkie zewnętrze elementy wilgotną ściereczką.