Jak zachować świeżość kawy?

Świeża, aromatyczna i smaczna kawa to niezbędny element codziennego poranka u wielu osób. W dużej mierze o smaku decyduje nie sam sposób przygotowania napoju, a gatunek, rodzaj oraz świeżość kawy.

Smak kawy – co na to wpływa?

Jednym z ważnych czynników jest data palenie kawy. Proces ten powinien wynosić maksymalnie trzy miesiące przed samym spożyciem. Następnie kawa traci swoje najlepsze właściwości. Istotny jest również czas zbiorów. Świeżo zebrane ziarna będą zdecydowanie lepsze i wpłyną korzystnie na smak samej kawy. Napój, który został przyrządzony z nieświeżych ziaren to zazwyczaj wyczuwalny odmienny smak (gorzki z różnymi posmakami). Powszechnie wiadomo, że najlepszą kawą jest arabika. Jednak na rynku dostępna jest różnorodna jej mieszanka, np. w połączeniu z robustą. Dodatkowo powinniśmy wybierać tylko i wyłącznie ziarniste kawy. Mielona już w opakowaniach szybciej traci aromat. Należy pamiętać o odpowiednim miejscu do przechowywania kawy. Musi być to miejsce, do którego nie dostaje się światło słoneczne.

Ekspres do kawy

Na sam smak kawy wpływa również sposób jej przygotowania. Wiele osób twierdzi, że kawa z ekspresu to zdecydowanie lepszy smak oraz aromat. W dodatku regularne czyszczenie oraz wymiana części również wpływa na jakość przygotowanej kawy. Ekspresy automatyczne, kolbowe, jak i niektóre kapsułkowe wymagają regularnego czyszczenia. Nie wspominamy o codziennej wymianie wody oraz czyszczeniu zbiorników, ponieważ powinna to być czynność oczywista. Niekiedy za smak kawy z ekspresu wpływa filtr do wody. Jego regularna wymiana ułatwia nie tylko prace samego urządzenia, ale sprawia, że kawa jest zawsze świeża. Sama woda właśnie w dużej mierze odpowiada za jej walory smakowe. Czasem także jesteśmy zmuszeni do wymiany różnych elementów w ekspresie. Dlatego części zamienne do ekspresów do kawy powinny rozwiązać wiele problemów.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.