Wielu z nas nie wyobraża sobie dobrze rozpoczętego poranka bez filiżanki aromatycznej, gorącej kawy. Napar ten pobudza kubki smakowe, odświeża myśli i pozwala na łagodne i pyszne rozpoczęcie dnia.
Smakoszy kawy jest wielu, tak samo, jak jej rodzajów, sposobów parzenia i picia. Rytuały związane z przygotowaniem tego popularnego napoju są rozmaite i różnią się od siebie w wielu zakątkach świata. Jednym z najbardziej popularnych sposobów, ale niekoniecznie najlepszych, jest proste zalewanie wrzątkiem zmielonych ziaren kawowca. To szybka metoda, która jednak nie oddaje pełnego aromatu przygotowanego naparu.
W jaki sposób przyrządzić ulubioną kawę?
Jeśli lubisz mocną i pachnącą kawę, a już sam jej intensywny zapach stawia Cię na nogi, to rozważ przelewowe parzenie kawy. Dzięki parzeniu w ten sposób napój jest delikatniejszy i łagodniejszy niż kawa z ekspresu ciśnieniowego, ale ma więcej kofeiny. Wynika to z długiej styczności zmielonych ziaren z wodą. Użycie ekspresu przelewowego jest bardzo proste, a jego dzbanuszek zapełnia się już w 10 minut, więc czas oczekiwania na napar jest dość krótki.
W ostatnich latach popularne stało się parzenie kawy po turecku. Żeby to zrobić, trzeba posiadać specjalny stalowy lub emaliowany tygielek, do którego wsypuje się zmielone ziarna kawowca, cukier, a całość zalewa odmierzoną ilością wody. Kawa przygotowana w ten sposób musi być słodka i mocna, dzięki temu na skutki jej wypicia nie trzeba czekać zbyt długo. Naczynie z miksturą stawia się na niewielkim ogniu i powoli podgrzewa, ważne, by nie dopuścić do zagotowania się naparu. To zepsuje jego smak.
Ciekawym akcesorium do parzenia kawy jest kawiarka ciśnieniowa. W ten sposób parzy się kawę na modłę włoską. Pozwala to na wydobycie ze zmielonych ziaren wyjątkowy aromat i smak. Do tego potrzebować będziesz łyżeczki do kawy, by idealnie odmierzyć jej ilość, zanim wsypiesz ją do sitka i postawisz kawiarkę na ogniu. Parząc kawę w ten sposób należy być bardzo uważnym i skupionym. Smak przypalonej kawy raczej zepsuje całe doświadczenie przyjemnego poranka.
Kawa rozpuszczalna czy parzona?
Kawa rozpuszczalna nie jest zła i z pewnością znajdzie się wielu jej amatorów. Jej głównym atutem jest to, że jej przygotowanie nie wymaga niemal żadnego wysiłku, ani czasu oczekiwania. Jednak brak jej tego specyficznego zapachu, który można uzyskać parząc kawę w tradycyjny sposób, wykorzystując do tego mielone ziarna kawowca.
Żeby uzyskać najlepszy smak i zapach podczas przygotowywania kawy należy zwrócić szczególną uwagę na rodzaj i jakość ziaren, które wybieramy. Jeśli zależy nam na doznaniach smakowych i zapachowych, to warto, oprócz akcesoriów do parzenia, zaopatrzyć się w młynek i mielić ziarna własnoręcznie.
źródło zdjęć: freepik.com