
Obecnie coraz częściej w naszych domach gościmy ekspresy automatyczne. Tak naprawdę nie powinno nas to jednak dziwić. Dlaczego? Z bardzo prostego powodu. Przede wszystkim nie ma wśród nas absolutnie nikogo, kto nie kochałby kawy. Doceniamy sobie ten wyjątkowy napój nie tylko ze względu na jego smak i zapach, ale również ze względu na to, że napój kawowy jak żaden inny potrafi nas skutecznie pobudzić i zachęcić do działania. Samodzielne przygotowanie aromatycznej i smakowitej kawy z uwzględnieniem jej różnorodnych wersji może być wyjątkowo trudnym zadaniem. Wobec tego coraz częściej i zdecydowanie chętniej wybieramy dla siebie ekspresy automatyczne. Jednak jeśli już taki znajdzie się w naszej kuchni, to musimy pamiętać również o tym, że niezbędne staje się dobranie idealnej i aromatycznej kawy. Wobec tego czy warto zdecydować się na kawę średnio czy ciemno paloną?
Co wyróżnia kawę do ekspresu średnio paloną?
Kawy są różnorodne, a najlepiej wiedzą o tym z całą pewnością palarnie kaw. Okazuje się bowiem, że to właśnie w nich zachodzą najważniejsze procesy, które będą miały wpływ na to, jak kawa finalnie będzie nam smakować i w jaki sposób poruszy nasz zmysł węchu. Wobec tego na samym początku pod uwagę warto wziąć kawę średnio paloną. Co to oznacza i jak ta kawa smakuje? Otóż zacznijmy od tego, że kawa- a raczej ziarna kawy- wypalane są przez określony czas w piecu o wysokiej temperaturze. Jak łatwo można się więc domyślić, w przypadku kawy średnio palonej mamy do czynienia ze znacznie krótszym czasem, jaki te ziarna spędziły w piecu. Wobec tego czym może cechować się kawa średnio palona? Otóż przede wszystkim swoim jaśniejszym kolorem oraz także nieco mniej intensywnym smakiem. Kawa średnio palona jest łagodniejsza i choć posiada swój oryginalny aromat, to jednak jest on o wiele delikatniejszy w odbiorze. Dzięki temu kawa średnio palona idealnie sprawdzi się dla tych kawoszy, którzy cenią sobie nieco bardziej subtelną goryczkę i brak dodatkowej „ostrości”
Czym wyróżnia się kawa ciemno palona do ekspresu?
Kawa ciemno palona to wyjątkowy rodzaj kawy. Z pewnością każdy z nas zdążył już domyślić się, że tego typu kawa spędza w piecu do wypalania znacznie więcej czasu. Jej proces palenia ma za zadanie sprawić, że uwolniona z ziaren zostanie wszelaka goryczka, a to z kolei wymaga więcej czasu. Czym jednak kawa ciemno palona się wyróżnia? Otóż na samym wstępie każdy z nas z pewnością zauważy przede wszystkim kolor. Ciemno palona kawa jest praktycznie czarna lub bardzo ciemno brązowa. Co więcej cechuje się ona o wiele bardziej wyrazistym smakiem, który przez niektórych smakoszy określany jest jako wyjątkowo gorzki. Kawa ciemno palona ma wyjątkowo mocny smak oraz zawiera w sobie ogromne ilości kofeiny. Jest ona skierowana głównie do tych kawoszy, którzy stawiają głównie na wyjątkowo intensywny smak oraz mocny aromat.
Kawa średnio czy ciemno palona do ekspresu- którą z nich warto wybrać?
Wybór kawy do ekspresu z pewnością nie będzie najłatwiejszym zadaniem. Warto jednak w tym momencie skupić się przede wszystkim na naszych, własnych preferencjach. Z pewnością doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, jaka kawa przypada nam do gustu. Jeśli nie boimy się wyrazistej goryczki i mocnego aromatu, wówczas śmiało można powiedzieć, że to właśnie kawa ciemno palona idealnie przypadnie nam do gustu. Z drugiej zaś strony, jeśli przede wszystkim stawiamy na subtelność i łagodność, wówczas znów wybór jest oczywisty. To kawa średnio palona została stworzona z myślą o nas.
Wysokiej jakości ziarna kaw znajdziesz w ofercie sklepu internetowego marki Mott Coffee