Jaka kawa do ekspresu?

Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego jedna kawa ziarnista po zaparzeniu potrafi być delikatna i słodkawa, a druga wyrazista, ostra i gorzka? Smak zamknięty w małym ziarenku zależy od wielu czynników. Sprawdź, czym charakteryzują się najpopularniejsze gatunki kawy, jaką wybrać do ekspresu i co zrobić, aby przygotować idealne espresso.

Najlepsza kawa do ekspresu 

Zastanawiasz się jaka kawa do ekspesu Krups, Nivona, a jaka do ekspresu Jura? Skąd się bierze kawa i jakie są jej gatunki? Droga aromatycznego ziarenka wiedzie z jednego z krajów leżących w tzw. pasie kawowym, który rozciąga się między zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Delikatne i podatne na choroby drzewka kawowca wymagają szczególnej pielęgnacji. Właśnie w tych rejonach mają najlepsze warunki do wzrostu i dojrzewania: temperatury są stałe, świeci słońce, a obfite deszcze nawilżają żyzną glebę. Ich rozwojowi sprzyja także wysokość nad poziomem morza. Każda zmiana warunków, w jakich uprawiana jest kawa, wpływa na jej jakość i cenę. Na klasę i smak kawy ziarnistej oddziałuje nie tylko miejsce i warunki uprawy, ale także dalsza droga owoców kawowca. Najlepsze i najdroższe gatunki zbierane są ręcznie, dzięki czemu cały czas można kontrolować ich jakość. Taka metoda jest także znacznie bardziej delikatna od tej, w której ziarna strząsa się z gałązek lub obrywa przy pomocy grzebienia. Pełna automatyzacja produkcji kawy nie jest wskazana ze względu na szczególną dbałość o jakość każdego drogocennego ziarenka.

Arabika czy mieszanka kawowa?

Mieszanki kaw wykonuje się poprzez mieszanie ziaren różnych gatunków arabik lub arabiki z robustą. Większość kaw, z którymi spotykamy się na co dzień, to mieszanki różnych ziaren i to zarówno samych arabik, jak i arabiki z robustą czy samej robusty, na co część konsumentów nie zwraca nawet uwagi, a większość producentów o tym nie informuje.

Szlachetne, jednorodne arabiki stały się ostatnio dość popularne i łatwo dostępne także w Polsce (dzięki coraz liczniejszym małym palarniom). Można nawet kupić zielone ziarna i pokusić się o samodzielne prażenie, co jednak wymaga trochę wiedzy i cierpliwości.
Niektóre rzadko spotykane odmiany arabiki są dość drogie, ale większość dobrych ziaren można kupić za bardzo przystępną cenę. A co ważne, czyste arabiki przygotowuje się dobrze zarówno we wszelkiego rodzaju zaparzaczach.

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
17, 2021

Jak dbać o ekspres do kawy?

Kupno własnego ekspresu wiąże się ze sporym wydatkiem, jednak jest to bardzo praktyczne rozwiązanie. Dzięki temu można cały czas mieć...
26, 2021

Ekspres do kawy nie działa? Sprawdź, co powinieneś zrobić

Ekspresy do kawy stały się obecnie ulubionym sprzętem AGD, zarówno wśród kawoszy jak i zwykłych miłośników porannej kawy. Napój ten...
08, 2021

Młynek do kawy – udarowy czy żarnowy?

Ekspresy automatyczne różnią się właśnie tym od ekspresów kolbowych, że posiadają wbudowany młynek do kawy, który mieli ziarna przed zaparzeniem...
03, 2021

Jaki ekspres do kawy z młynkiem wybrać?

Młynek żarnowy, młynek udarowy, młynek ceramiczny? Nie wiesz czym się różnią? Sprawdź poniżej! Ekspresy do kawy mogą posiadać wbudowany młynek...
03, 2021

Jaki ekspres do biura? – kwestie, na które musisz zwrócić uwagę

Kupno odpowiedniego ekspresu do biura to inwestycja w dobre samopoczucie, a co za tym idzie, produktywność Twoich pracowników. Warto poświęcić...
02, 2021

Jak odkamienić ekspres do kawy – odpowiedzi udziela Klinika Ekspresów

Odkamieniania ekspresu jest prostą i jednocześnie bardzo prostą czynnością, dzięki której możemy cieszyć się przedłużoną żywotnością ekspresu do kawy. Zazwyczaj...
28, 2021

Dlaczego warto kupić ekspres do kawy do domu?

Uwielbiamy wspierać nasze lokalne kawiarnie, ale wiemy, że kupowanie kawy od ulubionego baristy może stać się kosztownym nawykiem. Jeżeli chcemy...
27, 2021

Jaki jest najlepszy ekspres do kawy do biura?

Może się to wydawać przesadą, ale zakup odpowiedniego ekspresu do kawy do biura może mieć znaczący wpływ na atmosferę i...