Jaka kawa do ekspresu?

Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego jedna kawa ziarnista po zaparzeniu potrafi być delikatna i słodkawa, a druga wyrazista, ostra i gorzka? Smak zamknięty w małym ziarenku zależy od wielu czynników. Sprawdź, czym charakteryzują się najpopularniejsze gatunki kawy, jaką wybrać do ekspresu i co zrobić, aby przygotować idealne espresso.

Najlepsza kawa do ekspresu 

Zastanawiasz się jaka kawa do ekspesu Krups, Nivona, a jaka do ekspresu Jura? Skąd się bierze kawa i jakie są jej gatunki? Droga aromatycznego ziarenka wiedzie z jednego z krajów leżących w tzw. pasie kawowym, który rozciąga się między zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Delikatne i podatne na choroby drzewka kawowca wymagają szczególnej pielęgnacji. Właśnie w tych rejonach mają najlepsze warunki do wzrostu i dojrzewania: temperatury są stałe, świeci słońce, a obfite deszcze nawilżają żyzną glebę. Ich rozwojowi sprzyja także wysokość nad poziomem morza. Każda zmiana warunków, w jakich uprawiana jest kawa, wpływa na jej jakość i cenę. Na klasę i smak kawy ziarnistej oddziałuje nie tylko miejsce i warunki uprawy, ale także dalsza droga owoców kawowca. Najlepsze i najdroższe gatunki zbierane są ręcznie, dzięki czemu cały czas można kontrolować ich jakość. Taka metoda jest także znacznie bardziej delikatna od tej, w której ziarna strząsa się z gałązek lub obrywa przy pomocy grzebienia. Pełna automatyzacja produkcji kawy nie jest wskazana ze względu na szczególną dbałość o jakość każdego drogocennego ziarenka.

Arabika czy mieszanka kawowa?

Mieszanki kaw wykonuje się poprzez mieszanie ziaren różnych gatunków arabik lub arabiki z robustą. Większość kaw, z którymi spotykamy się na co dzień, to mieszanki różnych ziaren i to zarówno samych arabik, jak i arabiki z robustą czy samej robusty, na co część konsumentów nie zwraca nawet uwagi, a większość producentów o tym nie informuje.

Szlachetne, jednorodne arabiki stały się ostatnio dość popularne i łatwo dostępne także w Polsce (dzięki coraz liczniejszym małym palarniom). Można nawet kupić zielone ziarna i pokusić się o samodzielne prażenie, co jednak wymaga trochę wiedzy i cierpliwości.
Niektóre rzadko spotykane odmiany arabiki są dość drogie, ale większość dobrych ziaren można kupić za bardzo przystępną cenę. A co ważne, czyste arabiki przygotowuje się dobrze zarówno we wszelkiego rodzaju zaparzaczach.

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
31, 2021

Naprawa ekspresów do kawy w Szczecinie

Poszukujesz godnej firmy, która zajmuje się naprawą ekspresów do kawy różnych marek? Rynek producentów urządzeń do przygotowywania specjałów kawowych cieszy...
30, 2021

Ekspresy do kawy – czy warto?

Coraz więcej osób zastanawia się nad zakupem ekspresu do kawy i nic w tym dziwnego, gdyż jest to niezwykłe udogodnienie,...
30, 2021

Odkamienianie ekspresu Krups

O ekspres, jak o każdy inny sprzęt należy dbać, aby wydłużyć jego żywotność. Zachowanie czystości urządzenia jest niezbędne podczas codziennego...
17, 2021

Angielska herbata – dlaczego jest tak popularna?

W Anglii picie kawy jest ściśle związane z tradycją i historią. Co prawda, mieszkańcy tego kraju dosyć późno zachwycili się...
14, 2021

Ekspres nie spienia mleka? Sprawdź przyczynę

Rozpoczęcie dnia bez aromatycznej, pobudzającej kawy z ekspresu to smutny poranek. Nie wyobrażasz sobie startu bez kawy? Wolisz białą czy...
10, 2021

Wynajem ekspresu do kawy – rewelacyjne rozwiązanie

W codziennym zabieganiu, warto jest znaleźć chwilę dla siebie i na spokojnie wypić filiżankę kawy. Zależy Ci na ograniczeniu jednorazowych,...
12, 2021

Ekspres do kawy – czy opłaca się mieć go w biurze?

Ekspres do kawy – czy opłaca się mieć go w biurze? Niezwykłe urządzenia, jakimi są ekspresy do kawy, to obecnie...
04, 2021

Dlaczego warto mieć ekspres do kawy w biurze?

Dzień w pracy najlepiej rozpocząć od filiżanki pysznej kawy. Zadbaj więc o swoich pracowników i pomyśl o ekspresie do kawy...