Kawa po etiopsku – ciekawostki i przygotowanie

W dzisiejszym wpisie opiszemy dla Ciebie, jak przygotowuje się kawę w jej ojczyźnie – Etiopii. Krótka historia tradycji parzenia kawy oraz jej sposób przyrządzenia pozwoli Ci przygotować ją w domu. Zapraszamy!

Ojczyzna kawy – dzika Afryka

Zwykle, mówiąc o czarnym, aromatycznym naparze zwanym potocznie kawą na mapie świata patrzymy w stronę Ameryki Południowej, rozległej Brazylii. Skojarzenie to w żadnym razie nie jest mylne, jest to bowiem II na świecie eksporter kakaowych ziaren. Doszukując się jednak kofeinowej genezy, należy przenieść się na nieco inny kontynent. Do Afryki, która kojarzona z pustynnymi piaskami Sahary i gorącym równikowym klimatem, mieści w sobie choć bogate w kawową historię państwo.

Tradycja picia kawy w Etiopii

W pierwszym skojarzeniu pojawiają się głód i skrajne ubóstwo. To kraj, o którym mówi się jedynie w kontekście cywilizacyjnych problemów, nieomylnie jest to jedno z najbiedniejszych państw świata, jednak z wielkim potencjałem, zarówno historycznym, jak i kulturowym. Etiopia. Jej stolica,Addis Abeba pochwalić się może największym w Afryce targiem, na którym toczy się życie towarzyskie, a ludzie handlują wszystkim czy tylko się da. Zaś ukryta w zakamarkach świątyni miasta Aksum, biblijna Arka Przymierza jest symbolem panującego tam chrześcijaństwa, a raczej pochodnego Kościoła Etiopskiego.

Etiopczycy są bardzo związani z religią, niczym dziwnym jest, że w kraju tym można spotkać wielu ludzi z wytatuowanym krzyżem na czole lub dłoni, a każdy ksiądz nosi ze sobą krzyż podróżny, który daje do ucałowania wiernym, napotkanym na swojej drodze. Mieszkańcy Etiopii są mocno związani nie tylko z wyznawaną religią, ale także kawą, która dziko rosnąca na wilgotnych wzgórzach zachodniej części kraju, w regionie zwanym Kefa (stąd wywodzi się nazwa “kawa”), dumnie reprezentuje Etiopię i czyni ją prawdziwą Ojczyzną Kawy.

Rytuał przenia kawy po etiopsku

Etiopczycy uważają swój kraj za ojczyznę prawdziwej kawy, mówi się, że nigdzie na świecie nie znajdziemy lepszej, niż tą która zbiera się, pali i przyrządza właśnie w tym kraju. W Etiopii nie wypada odmówić kawy. Jest pita w bardzo dużych ilościach, podawana jest zawsze po jedzeniu, jej przygotowaniem zaś, zajmują się wyłącznie kobiety. Przygotowanie kawy po etiopsku to rytuał trwający aż pół godziny, to właśnie tyle czasu potrzeba, aby wydobyć z ziaren kakaowca mocny i charakterystyczny aromat, w którym tak kochają się Etiopczycy. Cały proces rozpoczyna palenie świeżych kawowych ziaren, które później rozgniatane w moździerzu na miałki pyłek.

Podobnie jak w Brazylii czy Turcji, kawę parzy się tutaj w tygielkach, choć współcześniejszą alternatywą jest również specjalnie do tego przeznaczony czajniczek. Zalewa się ją zimną wodą (nigdy wrzącą), a cały “etiopski” aromat z kawy, wydobywa dzięki trzykrotnym jej zagotowaniu i odmówieniu krótkiej modlitwy pod koniec przygotowywania.

W Etiopii dba się, aby kawowy napar był cały czas należycie gorący, dlatego przelewa się go do glinianych naczynek, które postawione w ogniu utrzymuje temperaturę i pozwala zyskać kawie jeszcze więcej pobudzającej “mocy”. Taką kofeinową “bombę” podaje się w maleńkich czarkach, a dobrym etiopskim zwyczajem jest poproszenie o co najmniej dwie dodatkowe dolewki napoju.

Chcesz przygotować kawę po etiopsku? Z pewnością przydadzą Ci się ekspresy do przyrządzania kawy – kliknij tutaj i wybierz najlepszy dla siebie!

freepik.com
Komentarze

Leave A Comment

Powiązane artykuły
31, 2021

Naprawa ekspresów do kawy w Szczecinie

Poszukujesz godnej firmy, która zajmuje się naprawą ekspresów do kawy różnych marek? Rynek producentów urządzeń do przygotowywania specjałów kawowych cieszy...
30, 2021

Ekspresy do kawy – czy warto?

Coraz więcej osób zastanawia się nad zakupem ekspresu do kawy i nic w tym dziwnego, gdyż jest to niezwykłe udogodnienie,...
30, 2021

Odkamienianie ekspresu Krups

O ekspres, jak o każdy inny sprzęt należy dbać, aby wydłużyć jego żywotność. Zachowanie czystości urządzenia jest niezbędne podczas codziennego...
17, 2021

Angielska herbata – dlaczego jest tak popularna?

W Anglii picie kawy jest ściśle związane z tradycją i historią. Co prawda, mieszkańcy tego kraju dosyć późno zachwycili się...
14, 2021

Ekspres nie spienia mleka? Sprawdź przyczynę

Rozpoczęcie dnia bez aromatycznej, pobudzającej kawy z ekspresu to smutny poranek. Nie wyobrażasz sobie startu bez kawy? Wolisz białą czy...
10, 2021

Wynajem ekspresu do kawy – rewelacyjne rozwiązanie

W codziennym zabieganiu, warto jest znaleźć chwilę dla siebie i na spokojnie wypić filiżankę kawy. Zależy Ci na ograniczeniu jednorazowych,...
12, 2021

Ekspres do kawy – czy opłaca się mieć go w biurze?

Ekspres do kawy – czy opłaca się mieć go w biurze? Niezwykłe urządzenia, jakimi są ekspresy do kawy, to obecnie...
04, 2021

Dlaczego warto mieć ekspres do kawy w biurze?

Dzień w pracy najlepiej rozpocząć od filiżanki pysznej kawy. Zadbaj więc o swoich pracowników i pomyśl o ekspresie do kawy...