Kawa z ekspresu vs kawa parzona

Zastanawiając się nad faktem, dlaczego większość ludzi nie przepada za kawą parzoną lub kawą z ekspresu postanowiliśmy poszukać odpowiedzi na to pytanie. Biorąc pod uwagę pewne czynniki, które znacząco wpływają na smak oraz aromat kawy, znaleźliśmy odpowiedź, a brzmi ona…  to zależy! Żarty żartami, jednak taka jest prawda, jedni wolą kawę parzoną, która charakteryzuje się mocnym, intensywnym smakiem, a drugi wybierają kawę z ekspresu, którą przygotować można na wiele różnych sposobów. Sprawdźcie, czym jeszcze różni się kawa z ekspresu od kawy parzonej.

Ciśnienie

Ekspresy do kawy cechują się ciśnieniem około 15 bar, choć w rzeczywistości ta wartość oscyluje między 9, a 15. Kawa z ekspresu przygotowywana jest szybko, a do filiżanki wylewana jest tylko esencja kawy. Wszystkie fusy oraz większe zawartości kofeiny zostają w ekspresie. Inaczej jest w przypadku kawy parzonej, gdzie ze względu na wydłużony czas „leżenia” zmielonej kawy w wodzie wydobywa się z niej większa ilość aromatu oraz kofeiny.

Temperatura

Nie tylko w pieczeniu i gotowaniu temperatura jest ważna. Woda używana do parzenia kawy powinna mieć temperaturę około 95 stopni, czyli być lekko przestygnięta po zagotowaniu. Ciężko jednak uzyskać taką temperaturę ręcznie, a ekspresy do kawy zaprogramowane są na taką temperaturę fabrycznie. Różnica polega na tym, że nieodpowiednia temperatura nada jej innego smaku i aromatu, zbyt wysoka – gorzkość, zbyt niska – kwasowość i mniejszy aromat. Ekspres do kawy przygotuje kawę i idealnej temperaturze.

Stopień zmielenia kawy

W przypadku kawy mielonej mamy dwie możliwości albo zakupić już gotową, albo zmielić samemu za pomocą młynka. Ekspresy automatyczne mają wbudowany młynek, w którym często znajdziemy również regulację jego obrotów. Jeśli kawa będzie drobniej zmielona, to czas jej zaparzania się lekko wydłuży, a co za tym idzie, uzyskamy głębszy smak i aromat kawy.

Różnorodność smaków i aromatów

Kawy z ekspresu charakteryzują się również różnymi smakami i aromatami, których często nie znajdziemy w standardowej kawie ziarnistej. Możliwość dodawania syropów już na poziomie zaparzania lub użycie kapsułek smakowych do ekspresu to cecha, która zdecydowanie przeważa nad kawą parzoną.

Ekspres do kawy

Zdajemy sobie sprawę, że nie każdy może pozwolić sobie na ekspres do kawy. Dobrym rozwiązaniem w tym przypadku jest wypożyczenie ekspresu i sprawdzenie, czy spełni on swoją funkcję w naszym domu lub firmie. Jeśli interesuje Cię wynajem ekspresów Saeco – zobacz ofertę.

 

źródło zdjęć: freepik.com

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *