Odkamienianie ekspresu do kawy – wszystko co musisz o tym wiedzieć

Każdy ekspres siłą rzeczy pracuje z wykorzystaniem wody, niezależnie od modelu. Woda jest niestety tą niszczącą substancją, która prędzej czy później wytrąci kamień. W poniższym artykule opiszemy pokrótce na czym polega regularne odkamienianie ekspresu oraz jak często powinno się to robić.

Jak często odkamieniać ekspres?

To jak często powinniśmy odkamieniać ekspres, jest ustalane automatycznie. Nowsze urządzenia same przypomną Ci o takiej konieczności. Zależy to m.in. od ustawionego w menu ekspresu poziomu twardości wody. Fabryczne ustawienia zakładają 4., czyli najwyższy poziom twardości wody, co wiąże się z najczęstszym odkamienianiem i najwyższym stopniem ochrony. W menu ekspresu możemy jednak ustawić inną twardość wody – jej poziom sprawdzimy, używając paska kontrolnego. Jeżeli ekspres do kawy nie posiada wbudowanego filtra, należy zakupić odpowiedni dzbanek filtrujący, lub zamontować filtr w zlewie. Pod żadnym pozorem nie powinno się używać twardej wody z kranu, ponieważ kamień osadzi się bardzo szybko. Oprócz twardości wody na odkamienianie ekspresu do kawy wpływa liczba zaparzonych kaw oraz właśnie obecność filtra zmiękczającego wodę w zbiorniku.

Co oznacza, że woda jest twarda?

Twardość wody to parametr określający stopień jej zmineralizowania, czyli stopnia rozpuszczonych w niej soli mineralnych. Im stopień jest wyższy, tym woda jest twardsza. Używanie twardej prędzej czy później poskutkuje odkładaniem się osadu kamiennego, który znacząco wpływa na pracę urządzenia i pogarsza smak kawy. Do zbadania stopnia twardości wody używa się zazwyczaj pięciostopniowych skali, które określają, czy woda jest bardzo twarda (zawartość powyżej 550 mg CaCO3 na litr wody), twarda, średnio twarda, miękka czy bardzo miękka (zawartość mniej niż 100 mg CaCO3 na litr wody).

W Polsce mamy do czynienia przeważnie z wodą od średnio twardej po bardzo twardą, dlatego tak ważne jest wyposażyć się w filtry zmiękczające wodę.

Odkamienianie ekspresu do kawy krok po kroku

W nowszych modelach ekspresu należy automatycznie uruchomić tryb odkamieniania poprzez wybranie tej opcji w menu. Po opróżnieniu pojemnika na fusy i tacki na skropliny wylewamy całą wodę, również z filtra zmiękczającego. Wlewamy odkamieniacz do pojemnika na wodę w odpowiednich proporcjach i mocujemy go w ekspresie. Następnie pod dyszami umieszczamy pusty pojemnik i gotowe. Urządzenie automatycznie przeprowadzi za nas proces odkamienienia.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *