Cold brew – co to jest? Poznaj najlepsza kawę na letnie upały!

Gdy latem temperatura na zewnątrz sięga 30°C lub ponad 30°C wiele osób rezygnuje z gorących posiłków oraz napojów. Nie bez powodu to właśnie latem królują chłodniki, mrożone herbaty, mrożone kawy czy lody. Gdy spożywamy chłodne posiłki czy napoje, nasz organizm czuje ulgę. Czy wiesz czym jest kawa cold brew? Jeżeli nie, koniecznie musisz dowiedzieć się o niej więcej! Zapraszamy do lektury!

Cold brew – co to jest?

Nie bez powodu gdy przychodzi lato w menu kawiarni czy restauracji pojawiają się napoje mrożone, po które chętnie sięgamy. Jednak wcale nie musisz iść do kawiarni, aby napić się kawy mrożonej. Nauczymy Cię jak zrobić pyszne cold brew we własnym domu! To wcale nie takie trudne! Idealnie orzeźwiający smak, delikatna słodycz oraz owocowy aromat. Tak właśnie może smakować Twoja kawa mrożona. Dodatkowo także znaczny dodatek kofeiny sprawi, że taki napój od razu postawi Cię na nogi. Jeżeli jednak marzysz o ice coffe, jaką znasz z kawiarni, odwiedź sklep z ekspresami do kawy online!

Co kryje się pod tajemniczą nazwą cold brew? Cold brew to kawa macerowana, co oznacza, że przyrządza się ją na zimno. W odróżnieniu od powszechnie znanej ice coffee kawa cold brew nie jest poddawana obróbce cieplnej.

Czym dokładniej różni się ice coffe od cold brew? Ta pierwsza przygotowywana jest metodą klasyczną, na bazie espresso. Następnie jest chłodzona i najczęściej podawana z drobno rozkruszonym lodem. By przygotować kawę cold brew, należy „zaparzyć” ją na zimno, czyli zanurzyć zmielone ziarna w wodzie o temperaturze pokojowej. Następnie kawę trzyma się przez około 10 godzin w lodówce, co sprawia, że napój ma w sobie pełnię aromatu i smaku.

Jak przygotować cold brew w domu?

Przygotowanie kawy cold brew w domu nie musi być trudne. Chcesz przygotować wyśmienite cold brew we własnym domu bez użycia specjalistycznych sprzętów?

Aby przygotować domowe cold brew potrzebujesz:

  • 80 g zmielonej kawy,
  • litr wody w temperaturze pokojowej

Zmielone ziarna kawy zalewa się wodą, miesza, a na koniec zamyka się pojemnik, w którym przygotowywana jest kawa. Następnie chowamy je w lodówce i po minimum 10 godzinach wyciągamy gotową kawę. Na sam koniec wystarczy przefiltrować napój i wyrzucić powstałe fusy. Jak widzisz, nie musisz świetnie znać się na kawie lub mieć w domu specjalistyczny sprzęt, aby cieszyć się smakiem wspaniałej cold brew!

Podsumowując, kawa cold brew to mocna, aromatyczna kawa, która jest idealna na lato. Dzięki pełni smaku oraz konkretnej dawce kofeiny nie tylko przyniesie Ci radość z samego picia zimnej, pysznej kawy, ale także postawi Cię na nogi. Jeżeli jednak oprócz przygotowania kawy cold brew chcesz mieć w domu profesjonalny ekspres do kawy, postaw na ekspresy delonghi! Te urządzenia świetnie sprawdzają się zarówno w domu, jak i w biurach czy restauracjach.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *