
Ekspresy ciśnieniowe to zarówno automatyczne, jak i kolbowe modele urządzenia. Odpowiednio parzą różnego rodzaju kawowe specjały za pomocą wysokiego ciśnienia. W przypadku obu urządzeń przygotowanie napoju to szybki proces. W dodatku możemy cieszyć się aromatycznym i świeżym napojem. Jakie urządzenie będzie zatem najlepsze?
Zalety ciśnieniowego ekspresu do kawy
Wszystkie modele ciśnieniowych ekspresów do kawy posiadają wiele zalet, dzięki którym przyrządzenia kawy staje się szybką czynnością. Oto kilka kwestii, o których warto pamiętać, kupując ciśnieniowy model ekspresy:
- wiele rodzajów kawy,
- szybka i prosta obsługa (zwłaszcza, gdy mowa o automatycznym ekspresie do kawy),
- system spieniania mleka,
- wiele dodatkowych funkcji, np. regulacja mocy i ilości kawy, sterowanie smartfonem, program twardości wody, czy program temperatury wody,
- duża ilość dedykowanych akcesoriów, np. chłodziarki do mleka, spieniacze, czy młynki,
- kawa z ekspresu jest zdrowsza, dzięki przygotowaniu napoju pod wysokim ciśnieniem.
Wybór ekspresu
Decydując się na zakup ekspresu do kawy, najczęściej zwracamy uwagę na wygląd, cenę oraz funkcjonalne parametry. Gdy zależy nam na dobrym ekspresie, jego cena zaczyna się już nawet od kilkuset złotych. Warto przyjrzeć się jednak konkretnym rodzajom urządzenia.
- Ekspres kolbowy
Ciśnieniowy kolbowy ekspres służy głównie do parzenia ekspresu. Nowoczesne modele oferują również mleczne specjały za pomocą funkcji spieniania mleka (lub dyszy spieniającej i spieniacza). W kolbie umieszcza się wcześniej zmieloną kawę. Niektóre modele posiadają wbudowany młynek, co pozwala nam delektować się smakiem ziarnistej kawy. Parzenie odbywa się w odpowiednim ciśnieniu, gdzie gorąca woda przepuszczana jest przez sito kolby. Ekspres kolbowy powinien posiadać ciśnienie co najmniej 9 barów, warto jednak postawić na wydajniejsze rozwiązanie – 12-15 bar.
- Ekspres automatyczny
W automatycznych ekspresach do kawy z pewnością znajdziemy systemy do spieniania mleka, profesjonalne młynki, czy pojemniki na wodę, fusy, czy mleko. Nie posiadają kolby, jak w przypadku urządzenia kolbowego, a zwykły dozownik, w którym umieszcza się ziarna kawy. Istotna jest kwestia ciśnienia oraz mocy. Standard w ekspresach automatycznych wynosi odpowiednio 15 barów i 1450W. Przygotowanie kawy odbywa się właściwie w kilka chwil za pomocą jednego przycisku. Wystarczy wlać wodę, mleko oraz umieścić ziarna, a następnie włączyć ekspres i wybrać rodzaj napoju. Urządzenie pobiera wodę, podgrzewa ją, a następnie przepuszcza przez sito z kawą, następnie napój trafia do filiżanki. Idealnym tego typu sprzętem jest ekspres Melitta Solo and Milk, gdzie spotkamy się z wieloma funkcjami oraz nowoczesnymi udogodnieniami. Umożliwią szybkie i automatyczne przygotowanie kawy.