Ekspres do kawy gastronomiczny – jaki powinien być?

Prowadzisz własną kawiarnię, a może restaurację i potrzebujesz urządzić ją od podstaw? Zatem koniecznie będziesz musiał zakupić profesjonalny ekspres do kawy, który sprawdzi się podczas obsługiwania dużej ilości klientów na jak najwyższych obrotach. Nie może Cię zawieść w takiej sytuacji, więc wybierz go świadomie ze wszystkimi najważniejszymi funkcjami, o których piszemy poniżej.

Ekspres do kawy do kawiarni – jaki wybrać?

Trzeba się najpierw zastanowić do kogo kierujesz swoją ofertę w kawiarni bądź restauracji? Jeśli chcesz zająć się typowym zaparzaniem kawy, herbaty i podawania różnego rodzaju słodkości, to koniecznie musisz zainwestować w lepszej jakości ekspres do kawy. Z kolei w restauracjach, gdzie kawa podawana jest od czasu do czasu i nie jest tam głównym napojem wybieranym przez klientów, możesz odpuścić sobie wydawanie kilku tysięcy złotych na nowoczesny i wielofunkcyjny ekspres kawowy.

Zatem w kawiarniach najlepiej powinien sprawdzić się ekspres ciśnieniowy automatyczny, który będzie w stanie obsłużyć większą ilość klientów w krótszym czasie, a tym samym jakość przygotowywanej kawy nie będzie zagrożona. Możesz sprawdzić profesjonalne ekspresy do kawy w rankingu, gdzie masz do wyboru wiele modeli w różnych cenach i innymi funkcjonalnościami. Z pewnością znajdzie się tam coś dla Ciebie, co ułatwi Ci rozpoczęcie pracy kawiarni.

Natomiast dla restauracji i innych lokali, które chcą włączyć do swojej oferty również napoje kawowe, ale nie zależy im na szybkości podania, mogą spokojnie zaspokoić się ekspresami ciśnieniowymi kolbowymi, choć i te wymagają odpowiedniego przeszkolenia przed użytkowaniem. Składają się bowiem z kilku części, które trzeba odpowiednio przygotować, a następnie zadbać o ich wyczyszczenie, by całość mogła funkcjonować prawidłowo, a kawa smakowała jak najlepiej.

Ekspres do kawy profesjonalny – co powinien mieć?

Jeśli już decydujesz się na specjalny ekspres gastronomiczny, który będzie kosztował Cię więcej niż zwykły ekspres kolbowy albo kapsułkowy, warto zastanowić się nad jego parametrami, które zagwarantują Ci przygotowanie pysznej i aromatycznej kawy.

  • Pojemny bojler na wodę – im więcej miejsca, tym więcej kaw możesz przygotować.
  • Wysoka moc grzałki – szybsze podgrzewanie wody i tym samym przygotowanie kawy.
  • Duża liczba grup – możliwość przygotowania wielu kaw na raz.
  • Płyta podgrzewająca filiżanki – kawa dłużej będzie utrzymywać ciepło.
  • Spieniacz mleka – zwiększenie oferty o kawy mleczne.
  • Wbudowany młynek do kawy – automatyczne mielenie ziaren na bieżąco.
  • Odpowiednie ciśnienie – możliwość przygotowania różnych rodzajów kaw.
  • Automatyczna konserwacja – będziesz wiedzieć, kiedy należy wyczyścić ekspres lub będzie oczyszczał się samodzielnie.

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *