Ekspres kolbowy – czy warto go mieć?

Ekspres to ostatnio najczęściej wybierane urządzenie do domu lub firmy. Stają się one popularne wśród miłośników kawy,  którzy cenią sobie charakterystyczny aromat oraz smak. Jeśli mamy codziennie frajdę z robienia jej, to warto zaopatrzyć się w ekspres kolbowy.

Dla kogo idealny?

Przede wszystkim dla tych, którzy cenią sobie zwykłą espresso oraz lubią przyrządzać kawowe napoje. Mowa tutaj o mlecznych wariantach: cappuccino czy latte. Oczywiście musimy pamiętać, że zrobienie idealnej kawy w ekspresie kolbowym wymaga więcej czasu niż przy tym automatycznym. Jednak co za tym idzie, przygotowana kawa jest bardziej aromatyczna i zdecydowanie lepsza.

Charakterystyka ekspresu

Gdy już zdecydujemy, że chcemy mieć w swojej kuchni to urządzenie, musimy najpierw zapoznać się z paroma kwestiami. Pierwsza z nich tyczy się młynka. Niektóre z modeli ekspresu kolbowego posiadają wbudowany młynek, jednak nie wszystkie. Wtedy ważne jest, aby zaopatrzyć się taki osobny. Drugą istotną sprawą jest dysza do spieniania mleka i tutaj jeśli oprócz espresso lubimy mleczne kawy to warto, aby w naszym ekspresie znalazł się taki element. Oczywiście pamiętajmy, że proces zrobienia takiego napoju będzie znacznie dłuższy. Jeśli zapragniemy zrobić sobie latte, to najpierw będziemy musieli zaparzyć espresso, potem spienić mleko i na końcu połączyć je ze wcześniej zrobioną czarną kawą. Gdy już chcemy zapoznać się z techniczną stroną, należy wybrać taki ekspres, którego pompa posiada ciśnienie co najmniej 9 bar – idealne dla przyrządzenia espresso. Ponadto oprócz młynka i dyszy ważny jest zbiornik na wodę, ponieważ nie może być ani za mały, ani za duży. O proces grzewczy dba najczęściej bojler, który odpowiedzialny jest za odpowiednią temperaturę wody, która podgrzewana jest za pomocą grzałki. Zbiornik powinien być taki, który jest przystosowany do naszego ekspresu, ponieważ nie chcielibyśmy, aby zabrakło nam wody podczas robienia naszej ulubionej kawy. Kolba za to posiada sito, do którego wsypujemy zmieloną kawę (oczywiście najlepszym wyborem będzie ta ziarnista, zmielona wcześniej w młynku). Pamiętajmy także o najważniejszej kwestii – czystość naszego ekspresu do kawy, które będzie zajmowało większą ilość czasu niż w ekspresach automatycznych, ale pozwoli na to, że nasz ekspres wytrzyma z nami długie lata.

 

 

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *