Zawód dla smakosza kawy

Barista jest to zawód, który zdobyta coraz większą popularność ze względu na to, że jest on uwielbiany przez miłośników kawy. Potrzeba osoby, która zaparzy ją w taki sposób, aby uzyskać jej wyjątkowy smak oraz aromat.

Czym się zajmuje?

Barista zajmuje się przede wszystkim parzeniem oraz przygotowaniem kawy. Musi potrafić przyrządzić każdy jej rodzaj, od espresso, cappuccino aż  po latte. Powinien także posiadać wiedzę na temat parzenia, mielenia ziaren, czy spienianiu mleka. Idealny barista powinien mieć takie cechy jak, komunikatywność oraz kreatywność. Na co dzień ma on spory kontakt z klientem, dlatego liczy się przede wszystkim otwartość i podejście do każdego z osobna.

Wykształcenie baristy

Oczywiście idealny kandydat na to stanowisko powinien ukończyć kursy i szkolenia.. Tutaj właściwie barista uczy się wszystkiego – od sposobu przyrządzania kawy aż po same jej rodzaje i uprawę. Nabywa także wiedzę odnośnie przyrządzania latte art, czyli dekorowaniu wierzchniej warstwy. Ostatnio taki rodzaj podawania kawy jest bardzo popularny. Ponadto dobrze będzie, jeśli ukończył szkołę o profilu gastronomicznym. Nie jest to jednak wymóg konieczny.

Praca z ekspresem

Barista, co jest oczywiste, pracuje we wszelkiego rodzaju lokalach gastronomicznych, takich jak: restauracja, bar, kawiarnia lub nawet hotel, gdzie również mogą być serwowane kawy dla gości. Barista to zawód dla osób, które uwielbiają wszystko, co kręci się wokół kawy. Nie można także zapominać o urządzeniu, na którym pracuje. Odpowiedni ekspres przyczyni się do tego, że kawa będzie znacznie smaczniejsza. Musi on być odpowiednio przez niego zadbany i przygotowany do pracy każdego dnia. Najlepiej, aby dysponował profesjonalnym ekspresem do kawy, dzięki któremu wszystkie kawowe napoje będą przyrządzone na najwyższym poziomie. Urządzenie, z którego będzie korzystał w pracy, jest bardzo ważne, aby zrobiona kawa była odpowiednio aromatyczna oraz miała prawdziwy smak i zapach.

 

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *