Wszystkie odpowiednie parametry przyczyniają się do przyrządzenia ulubionego kawowego napoju. W tym również gatunek kawy jest ważny – wpływa na smak, ale i aromat. W dodatku warto zwrócić uwagę także na temperaturę parzenia, czy rodzaj lub datę wypalania. Te czynniki pozwolą nam przygotować idealny napój. Jaka kawa będzie najlepsza?
Smak kawy
W przypadku posiadania ekspresu do kawy wpływ nie tylko ma rodzaj ziarna albo sposób mielenia. To również czas kontaktu z gorącą wodą. Im krótszy, tym lepszy – napój będzie o wiele smaczniejszy. Temperatura wody jest ważnym czynnikiem. Optymalna do przygotowania kawowego napoju to około 90 stopni Celsjusza. Zbyt niska sprawi, że kawa nie będzie do końca zaparzona i straci swój smak. Warto wspomnieć o samym ciśnieniu ekspresu. Stanowi to klucz do przyrządzenia naszej ulubionej kawy. Do popularnego espresso potrzeba 9 barów, a w przypadku innych rodzajów, np. latte czy cappuccino to już zdecydowanie wyższe ciśnienie – wpływa ono na aromat kawy. Wśród rodzajów kawy zazwyczaj cenimy sobie ziarnistą wersję kawy. Mielona w opakowaniach traci wszystkie swoje właściwości i walory. W dodatku zwróćmy uwagę na sam jej gatunek (najczęściej arabika i robusta), a także na datę wypalania i ważności. Przyjmuję się, że kawę powinno spożyć się do 3 miesięcy po zbiorach.
Kawa do ekspresu – jaka?
Ekspresy do kawy to funkcjonalne oraz użytkowaniu urządzenia, dlatego nie powinniśmy mieć problemów z ich korzystaniem. W ekspresach ciśnieniowych oraz automatycznych najczęściej wybiera się kawy o ciemnobrązowej barwie. Dają intensywny, mocny oraz bogaty smak, a zarazem aromat. Z kolei rzadziej wykorzystuje się jaśniejsze gatunki ziaren w ekspresach. Zdecydowanie bardziej delikatne oraz pozbawione wyraźnego smaku. Dlatego chętniej wybierane są ciemne ziarna. W dodatku o różnej smakowej nucie. Wiele sklepów oferuje nam mieszkanki kaw z różną nutą (czekoladową, orzechową itp.) oraz aromatem. Pamiętaj, aby dostosować nasze urządzenie pod względem temperatury wody, ciśnienia oraz mocy. Wówczas ułatwi nam to przyrządzenie ulubionego napoju.