Idealna kawa do ekspresu – jaką wybrać?

Wszystkie odpowiednie parametry przyczyniają się do przyrządzenia ulubionego kawowego napoju. W tym również gatunek kawy jest ważny – wpływa na smak, ale i aromat. W dodatku warto zwrócić uwagę także na temperaturę parzenia, czy rodzaj lub datę wypalania. Te czynniki pozwolą nam przygotować idealny napój. Jaka kawa będzie najlepsza?

Smak kawy

W przypadku posiadania ekspresu do kawy wpływ nie tylko ma rodzaj ziarna albo sposób mielenia. To również czas kontaktu z gorącą wodą. Im krótszy, tym lepszy – napój będzie o wiele smaczniejszy. Temperatura wody jest ważnym czynnikiem. Optymalna do przygotowania kawowego napoju to około 90 stopni Celsjusza. Zbyt niska sprawi, że kawa nie będzie do końca zaparzona i straci swój smak. Warto wspomnieć o samym ciśnieniu ekspresu. Stanowi to klucz do przyrządzenia naszej ulubionej kawy. Do popularnego espresso potrzeba 9 barów, a w przypadku innych rodzajów, np. latte czy cappuccino to już zdecydowanie wyższe ciśnienie – wpływa ono na aromat kawy. Wśród rodzajów kawy zazwyczaj cenimy sobie ziarnistą wersję kawy. Mielona w opakowaniach traci wszystkie swoje właściwości i walory. W dodatku zwróćmy uwagę na sam jej gatunek (najczęściej arabika i robusta), a także na datę wypalania i ważności. Przyjmuję się, że kawę powinno spożyć się do 3 miesięcy po zbiorach.

Kawa do ekspresu – jaka?

Ekspresy do kawy to funkcjonalne oraz użytkowaniu urządzenia, dlatego nie powinniśmy mieć problemów z ich korzystaniem. W ekspresach ciśnieniowych oraz automatycznych najczęściej wybiera się kawy o ciemnobrązowej barwie. Dają intensywny, mocny oraz bogaty smak, a zarazem aromat. Z kolei rzadziej wykorzystuje się jaśniejsze gatunki ziaren w ekspresach. Zdecydowanie bardziej delikatne oraz pozbawione wyraźnego smaku. Dlatego chętniej wybierane są ciemne ziarna. W dodatku o różnej smakowej nucie. Wiele sklepów oferuje nam mieszkanki kaw z różną nutą (czekoladową, orzechową itp.) oraz aromatem. Pamiętaj, aby dostosować nasze urządzenie pod względem temperatury wody, ciśnienia oraz mocy. Wówczas ułatwi nam to przyrządzenie ulubionego napoju.

 

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *