Od razu uprzedzamy, że jest to sprzęt przeznaczony dla prawdziwych kawoszy, który uwielbiają delektować się nie tylko smakiem kawy, ale również samym procesem jej przygotowania. Ekspres kolbowy zdecydowanie nie nadaje się dla osób, które na co dzień żyją pośpiechu, a więc potrzebują szybkiej i mocnej kawy z rana. Dzisiaj opowiemy w jaki sposób należy obsługiwać sprzęt kolbowy, aby Twoja kawa przyniosła Ci ukojenie i ulubiony smak każdego dnia.
Etap 1. Przygotowania
Pierwszą czynnością jaką musisz wykonać przed samym rytuałem parzenia kawy jest samo włączenie maszyny, aby przez kilka dobrych minut mogła się odpowiednio nagrzać. To bardzo ważne, ponieważ tylko z wykorzystaniem wrzącej wody jesteśmy w stanie uzyskać smaczne i aromatyczne espresso.
Następnie, gdy odczekasz już chwilę możesz włożyć pustą kolbę do urządzenia i przepuścić przez nią gorącą wodą, aby i ona miała szansę zagrzać się przed przygotowaniem kawy. Najważniejsze jest, aby wszystkie możliwe elementy zostały odpowiednio ogrzane i wówczas będą gotowe do działania. Właśnie dlatego polecamy dodatkowo podgrzać filiżankę pod gorącą wodą lub w mikrofalówce, jeżeli nie posiadasz wbudowanego ogrzewacza do filiżanek w swoim ekspresie kolbowym.
Etap 2. Mielenie kawy
Teraz możemy przejść do przygotowania kawy do zaparzenia, która powinna zostać idealnie zmielona w specjalnym młynku, o ile taki posiadasz lub własnoręcznie przez Ciebie. Tutaj ważną wskazówką jest dopasowanie stopnia zmielenia ziaren to parzonego przez Ciebie espresso.
Mianowicie kawa powinna być mocno zmielona na bardzo drobne ziarenka, ponieważ podczas przepuszczania wrzątku przez kolbę, kawa ma jedynie moment na prawidłowe zaparzenie. Zatem w przypadku, gdy ziarna będą za grubo zmielone woda przeleci przez nie szybciej, a to oznacza, że Twoje espresso wyjdzie bardzo słabe.
Z kolei jeśli przepuścisz wodę przez bardzo drobno zmieloną kawę, możesz spodziewać się, że woda będzie zatrzymywać się na kolbie, a kawa w ostateczności będzie miała bardzo mocny i aromatyczny smak. Właśnie dlatego trzeba dojść w tym temacie do perfekcji, by Tobie odpowiadał jej smak oraz aromat.
Etap 3. Dozowanie kawy
Kolejnym pytaniem jakie pewnie nasuwa się na myśl jest – ile kawy należy wsypać do kolby? W zasadzie zaleca się dawkę 8g na 1 filiżankę espresso, gdzie porcja ta mieści się średnio na czubato wypełnionej łyżce stołowej. W takim razie, gdy chcesz przygotować kawę dla dwóch osób, powinieneś załadować do kolby około dwóch łyżek ulubionej kawy.
Jednak chcielibyśmy zauważyć, że jest to kwestia indywidualna, dlatego radzimy samemu próbować podawać różne dawki kawy, by ostatecznie dotrzeć do idealnych proporcji i smaku kawy.
Etap 4. Uzupełnienie kolby
Ostatnim krokiem do zaparzenia kawy jest nasypanie odpowiednio wymierzonej dawki kawy do kolby, której powierzchnię trzeba następnie wyrównać delikatnie palcem lub poprzez wstrząśnięcie kolby. Dopiero, gdy kawa będzie równomiernie rozłożona można użyć tzw. tampera do uciśnięcia z naciskiem na około 15-20kg, a zatem dość mocno.
Po włożeniu kolby do ekspresu należy przeczekać prawie 25 sekund i obserwować czy z urządzenia nie leje się już jasnokremowy płyn. To oznacza, że należy już przerwać zaparzanie, ponieważ Twoje espresso zostało idealnie przygotowane i nadaje się nareszcie do spożycia.
Smacznego!